Mediji: Britanija i EU će bojkotovati Lavrova na samitu G20 i pozivaju i druge da to učine

Mediji: Britanija i EU će bojkotovati Lavrova na samitu G20 i pozivaju i druge da to učine

Velika Britanija i Evropska unija dogovorile su se da bojkotuju govore ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na samitu G20 i pozvaće svoje saveznike da im se pridruže.

Kako prenosi Evropska istina, o tome su za The Telegraph rekli sagovornici u Londonu i Briselu.

„Pokušavamo da radimo sa našim partnerima da pokažemo veoma, veoma, veoma snažno da međunarodna zajednica razmišlja o svim ovim zločinima, zverstvima i protivzakonitim akcijama Rusije“, rekao je predstavnik spoljnopolitičke službe EU pod uslovom da ostane anoniman.

Konkretno, britanske i evropske diplomate će bojkotovati Lavrovljeve govore i izbegavati sastanke sa njim. „Kao i ranije, Lavrov će čuti koliko je Rusija izolovana“, dodao je izvor iz EU.

Evropski sagovornici The Telegrapha su naglasili da ne nastoje da guraju Ukrajinu na mirovne pregovore: oni treba da se odvijaju pod uslovima prihvatljivim za Ukrajinu.

„Sutra će biti mira u Ukrajini ako Rusija zaustavi rat, ali neće biti Ukrajine ako Ukrajina zaustavi rat. Sada nije vreme za rat, ali smo jasno svesni da ništa u vezi sa Ukrajinom ne može da se uradi bez Ukrajine. objasnio je evropski sagovornik.

EU i Britanija su zabrinute zbog zajedničke izjave, koja bi trebalo da bude usvojena po rezultatima samita „Grupe 20”. Kina i Rusija to zajedno mogu toliko ublažiti da to neće imati smisla.

„Trenutno radimo na tome koje formulacije će biti prihvatljive za sve, ali postoje granice koje formulacije možemo da prihvatimo“, upozorio je sagovornik Telegrafa.

Kao što znate, Rusiju će na samitu G20 predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a predsednik Vladimir Putin neće biti prisutan čak ni putem video veze. Umesto toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će govoriti na daljinu.

Mediji su ranije izvestili da će lideri G20 u saopštenju sledeće nedelje osuditi upotrebu ili bilo kakvu pretnju upotrebom nuklearnog oružja.

Koje odluke treba doneti na Baliju i zašto ima razloga da se govori o opasnosti za Ukrajinu, pročitajte u članku „Evropska istina“ ili pogledajte blog „Velikih dvadeset“ protiv Putina. Da li je „za“? Detalji o samitu, gde će se govoriti o budućnosti sveta.