Egipat: Demonstranti ometaju Bajdenov govor

Egipat: Demonstranti ometaju Bajdenov govor

Američkog predsednika Džoa Bajdena prekinuli su demonstranti koji su vrištali tokom govora na klimatskoj konferenciji UN COP27 u Egiptu u petak. Dok se Bajden hvalio svojom zelenom politikom, demonstranti su tražili prestanak upotrebe fosilnih goriva.

Spotičući se oko njegovih reči, Bajden je okupljenima u Šarm el Šeiku rekao da je njegova administracija posvećena „transformacionim promenama“ kako bi smanjila emisije ugljenika. Dok je dalje opisao svoju viziju SAD kao „pouzdanog, posvećenog globalnog lidera po pitanju klime“, prekinuo ga je niz majmunskih vriska i urlika.

Buka je dolazila od grupe aktivista, koji su ustali na svojim stolicama i razvili transparent sa natpisom „Ljudi protiv fosilnog goriva“.

Demonstranti su ispraćeni iz sale, a Bajden je završio govor. U svom obraćanju, američki predsednik je pohvalio svoje ulaganje u zelenu energiju, nove propise njegove administracije o metanu, kao i svoj plan da potroši 500 miliona dolara na klimatske projekte u stranim zemljama, uključujući 250 miliona dolara u Egiptu.

Iako godišnje konferencije UN o klimatskim promenama predstavljaju priliku za svetske lidere da se ponovo posvete ciljevima organizacije za emisije štetnih gasova, radikalniji ekolozi ih izbegavaju. Švedska aktivistkinja Greta Tunberg, na primer, opisala je godišnje sastanke kao „prevaru” i primer „pranja zelenih površina” – ili pokušaj političara da se lažno prikažu kao ekološki prihvatljivi.

Iako Bajden predstavlja drugu po veličini zemlju koja emituje ugljenik na svetu, lideri prvog i trećeg emitera – Kina i Indija, prema podacima UN – preskočili su ovogodišnji samit.