Bajden u Kambodži, pridružuju se samitu jugoistočne Azije

Bajden u Kambodži, pridružuju se samitu jugoistočne Azije

PNOM PEN – Šefovi vlada jugoistočne Azije trebalo je u subotu da održe razgovore sa brojnim gostujućim globalnim liderima, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena, dok region pokušava da upravlja rastućim rivalstvom između Kine i zapadnih sila, preneo je Rojters.

Kambodža je domaćin godišnjeg samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i paralelnog samita Istočne Azije, a regionalni blok sarađuje sa mnoštvom lidera.

Bajden, japanski premijer Fumio Kišida i australijski premijer Entoni Albaneze su među liderima koji će u subotu voditi odvojene razgovore sa blokom. Kineski premijer Li Kećijang i predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol sastali su se u petak sa liderima ASEAN-a.

Američki predsednik će se usredsrediti na Indo-pacifički region i govoriti o posvećenosti SAD međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima u Južnom kineskom moru u svojim diskusijama, rekli su visoki zvaničnici administracije ranije ove nedelje.

Neki analitičari su umanjili očekivanja o bilo kakvom dramatičnom razvoju događaja od Bajdenovog prisustva na sastancima ASEAN-a, ali su primetili da to pruža više dokaza o tome kako se Sjedinjene Države vraćaju „normalnoj diplomatiji“.

„Predsednik Tramp nije prisustvovao nijednom istočnoazijskom samitu tokom četiri godine na funkciji“, rekao je Greg Poling, šef programa za jugoistočnu Aziju u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Jedan od ishoda putovanja bio bi uzdizanje partnerstva između SAD-a i ASEAN-a na sveobuhvatno strateško partnerstvo, primetio je on.

„To ne znači ništa konkretno, ali simbolično stavlja SAD na isti nivo sa Kinom“, rekao je Poling.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe će prisustvovati nekim sastancima, dok je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba takođe u Kambodži nakon potpisivanja Ugovora o prijateljstvu i saradnji sa ASEAN-om, pošto Kijev nastoji da ojača veze sa blokom.

Zvaničnici očekuju da će određeni samit u regionu u narednih sedam dana biti težak, a očekuje se da će razgovori uključivati i rat u Ukrajini, klimu i regionalne tenzije oko Južnog kineskog mora. Lideri G20 sastaju se na Baliju sledeće nedelje, a forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) će se nakon toga održati u Bangkoku.

Lideri ASEAN-a u petak su izdali „upozorenje“ Mjanmaru da ostvari mjerljiv napredak na mirovnom planu ili rizikuje da bude isključen sa sastanaka bloka, jer društveni i politički haos eskalira u zemlji.