Šolc obećava dodatnu pomoć u PVO Ukrajini

Šolc obećava dodatnu pomoć u PVO Ukrajini

LAJPCIG – Kancelar Olaf Šolc rekao je da bi prioritet Nemačke u njenoj pomoći Ukrajini trebalo da bude da joj pomogne da se odbrani od ruskih vazdušnih napada na njene gradove i da joj pomogne da obnovi svoju infrastrukturu, prenosi Rojters.

On je u petak u intervjuu novinama RND dodao da bi Evropa trebalo da se pripremi da primi više izbeglica iz Ukrajine, koja se bori protiv ruske invazije od 24. februara.

„Rusija bombarduje energetsku infrastrukturu Ukrajine. Rusija želi da se uveri da ljudi u Ukrajini ne mogu da prežive zimsku hladnoću“, rekao je on u intervjuu na sceni. „Trenutno razgovaramo sa mnogim nemačkim kompanijama šta mogu da urade da se suprotstave ovom uništenju.

Sistemi protivvazdušne odbrane koje je Nemačka poslala Ukrajini do sada su odigrali ključnu ulogu u minimiziranju uništenja, ali će Nemačka raditi sa partnerima da pošalje još, dodao je.

Ranije se Šolc u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dogovorio da će Nemačka nastaviti da šalje sisteme protivvazdušne odbrane.

Šolc je rekao prisutnima da je uveren da je, bez obzira na nalet diplomatije kojom su zapadni lideri pokušali da spreče rat uoči ruske invazije, predsednik Vladimir Putin odavno krenuo svojim putem.

„Ubeđen sam da se Putin odlučio na ovaj rat pre dve godine“, rekao je on. „Videli smo gomilanje trupa… Nadali smo se da su to samo preteći gestovi, ali nije: bio je rat koji se dugo planirao.