Sredstva za prvi ukrajinski morski dron prikupljena za manje od sat vremena

Sredstva za prvi ukrajinski morski dron prikupljena za manje od sat vremena

Novac namenjen ukrajinskim snagama da proizvedu prvo pomorsko vozilo bez posade, simbolično nazvanog „Herson“, prikupljen je za manje od 60 minuta, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, koji je objavio tu vest u video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

„Na našoj platformi United24 prikupljaju se sredstva za stvaranje flote pomorskih dronova. Najavio sam kako će to izgledati. Dakle, sada svi – i ne samo u Ukrajini, već i u drugim zemljama – mogu da učestvuju u postavljanju svetskih prva flota morskih dronova, nešto što može da obezbedi sigurnost našem morskom akvatoriju. Prvi morski dron, za koji su sredstva prikupljena za manje od sat vremena, dobio je naziv Herson. To je sasvim logično“, naglasio je predsednik.

Drugi morski dron će se zvati „Sevastopolj“, rekao je Zelenski. Verujem da sve ovo približava vreme oslobođenja našeg Krima“, dodao je lider.

Kako je ranije objavljeno, 11. novembra je na platformi United24 počelo prikupljanje sredstava za prvu u svetu ukrajinsku flotu morskih dronova.

Bespilotno pomorsko vozilo o kome je reč je jedinstveni ukrajinski projekat, rad na kome je tajan. Jedan takav uređaj košta 10 miliona UAH. Cena pokriva dron opremljen sistemom autopilota, video podsistemima, uključujući noćni vid, specijalnu komunikaciju sa zaštitom od e-ratovanja, rezervne komunikacione module i borbenu jedinicu, kao i autonomnu zemaljsku kontrolnu stanicu, sisteme za transport i skladištenje i centar podataka.