UN i ruski zvaničnici razgovaraju o izvozu žitarica

UN i ruski zvaničnici razgovaraju o izvozu žitarica

ŽENEVA – Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija sastali su se u petak u Ženevi sa ruskom delegacijom kako bi razgovarali o pritužbama Moskve u vezi sa inicijativom za izvoz žitarica iz Crnog mora i da se pozabave potrebom za neometanim izvozom hrane i đubriva, rekao je portparol UN, prenosi Rojters.

Pregovori se održavaju osam dana pre nego što bi dogovor koji su u julu posredovali UN i Turska trebalo da bude obnovljen. Sporazum je pomogao da se spreči globalna kriza sa hranom dozvoljavajući izvoz hrane i đubriva iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine.

Moskva je nagovestila da bi mogla da odustane od sporazuma, koji ističe 19. novembra, ako se ne postigne napredak u pogledu njenih zabrinutosti.

Rusija je suspendovala svoje učešće na četiri dana prošlog meseca kao odgovor na napad dronom na flotu Moskve na Krimu za koji je okrivila Ukrajinu. Kijev nije preuzeo odgovornost i negira da je koristio bezbednosni koridor programa žitarica u vojne svrhe.

Šef UN za pomoć Martin Grifits, koji vodi razgovore o ukrajinskom izvozu, i visoki zvaničnik UN za trgovinu Rebeka Grinspan sastali su se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Veršinjinom u kancelariji UN u Ženevi, saopštilo je to međunarodno telo.

U saopštenju nakon razgovora, UN su saopštile da su zvaničnici nastavili konsultacije o julskom sporazumu, dodajući da su razgovori uključivali ažurirane informacije o napretku koji je postignut u omogućavanju nesmetanog izvoza hrane i đubriva iz Rusije na svetska tržišta.

„UN ostaju posvećene rešavanju krize na globalnom tržištu đubriva gde su farmeri, posebno mali farmeri iz sveta u razvoju, stavljeni van proizvodnje zbog visokih ulaznih troškova“, saopštile su UN.

„Svet ne može da dozvoli da globalni problemi dostupnosti đubriva postanu globalna nestašica hrane, stoga UN poziva sve aktere da ubrzaju uklanjanje svih preostalih prepreka za izvoz i transport đubriva u zemlje kojima je to najpotrebnije.

Holandska vlada saopštila je u petak da će pustiti pošiljku od 20.000 tona ruskog đubriva koje je zaglavljeno u luci Roterdam zbog sankcija, na zahtev UN, dodajući da će pošiljka biti poslata u Malavi preko Vorld Food Program.

Očekuje se da će ta pošiljka otputovati za Malavi naredne nedelje, navodi se u saopštenju UN.