Švedska je protiv postavljanja nuklearnog oružja na svoju teritoriju nakon ulaska u NATO

Švedska je protiv postavljanja nuklearnog oružja na svoju teritoriju nakon ulaska u NATO

Švedska umerena stranka, koja je došla na vlast na poslednjim parlamentarnim izborima u septembru, protivi se razmeštanju nuklearnog oružja na teritoriji zemlje nakon pridruživanja Severnoatlantskom savezu, prenosi „Evropska istina“, to je u intervjuu agenciji TT rekao ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem.

Prema Bilstromovim rečima, Švedska će, kao i Danska i Norveška, jednostrano saopštiti da neće dozvoliti postavljanje nuklearnog oružja na svoju teritoriju.

„Ovo je i dalje dugoročni stav Umerene stranke. Nikada nismo nameravali da menjamo uslove aplikacije (za članstvo u NATO) koju je podnela prethodna vlada“, rekao je on.

Ranije je šef švedskih oružanih snaga Mikael Bajden preporučio zemlji da se u početnoj fazi uzdrži od bilo kakvih rezervi u pogledu saradnje u oblasti nuklearnog naoružanja: „Povlačenje crvenih linija i pre nego što postanemo članica NATO-a samo stvara prepreke i trenje“.

Prethodno je i predsednik Finske Saule Niinisto izjavio da ta zemlja nema nameru da postavlja nuklearno oružje na svoju teritoriju nakon što postane članica NATO-a i nema znakova da to neko nudi.

Finska i Švedska su u maju zajednički podnele zahtev za članstvo u NATO. Već su ga ratifikovale sve zemlje Alijanse, osim Mađarske i Turske. Ova poslednja tuži Švedsku zbog, po njenom mišljenju, nedovoljne borbe protiv terorizma.