Košarkaši Crne Gore pobedili Češku

Košarkaši Crne Gore pobedili Češku

Košarkaši Crne Gore ostvarili su pobedu protiv Češke u gostima, slavili su sa 65:56, ostvarili su zlata vrednu pobedu, možda i odlučujuću kada je reč o ostvarenju sna, a to je plasman na Mundobasket. Vremena za slavlje nema, jer Crnu Goru, koja sada ima skor 6-3 očekuje duel sa Litvanijom u dupke punoj dvorani “Morača”. Utakmica je na programu 14. novembra uz prenos na Sport Klubu.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore, bili su Nemanja Radović sa 15, Vladimir Mihailović sa 14, Dino Radončić sa 11, oednosno Zoran Nikolić sa sedam poena i 13 skokova. Kod Češke, Vojteh Hruban je postigao 14, a Tomaš Kižling 13 poena.

Prva deonica je donela veliku borbu i izuzetno brzu igru, sa dosta pokušaja za tri poena, što je Crna Gora nastojala da izbegne. Uprkos tome što se igralo u ritmu koji odgovara Češkoj, na semaforu je pisalo 15:15, jer su uzabranici Boška Radovića igrali dobro u odbrani, kontrolisali su ofanzivni skok rivala, a uspevali su da pronađu put do koša, iako nisu briljirali, naprotiv.

Do kraja prvog poluvremena, Crna Gora je uspela da uspori ritam. Zatvorila je sve prilaze svom košu, imala je i dalje problema u napadu, ali je malo po malo, uspela da pobegne na 33:24. Milutin Đukanović je postigao osam, Vladimir Mihailović sedam, a Nemanja Radović pet poena. Kod Češke, Tomaš Kužlink je postigao osam, a Vojteh Hruban šest poena.

U nastavku meča, Crna Gora je uspela da podigne nivo igre na još viši nivo u oba smera. Borili su se izabranici Boška Radovića za svaku loptu i pedalj terera, odbranom su lomili rivala, bolji je bio i napad, pa je uoči poslednjeg kvartala Crna Gora vodila sa 54:38.

U tom momentu delovalo je da su sve dileme oko pobednika rešene, ali podrška sa tribina nije prestajala, a postojao je mali strah među ljubiteljima košarke u Crnoj Gori da Česi ne uđu u seriji trojki, da se košarkaši Crne Gore ne opuste.

Međutim, svesni značaja utakmice, svesni da je na talonu pobeda koja može da bude od kapitalnog značaja za plasman na Mundobasket, igrači Crne Gore su nastavili da se bore, odbili su nalet Češke, koja je poslednji kvartal otvorila serijom 7:0. Stigli su do zlata, ali zlata vrednog trijumfa.

U narednoj rundi, Crna Gora će odmeriti snage sa selekcijom Litvanije na svom parketu. Ova utakmica je na programu 14. novembra uz prenos na Sport Klubu.