JPMorgan upozorava na krah bitkoina

JPMorgan upozorava na krah bitkoina

Finansijski problemi velikog centra za kriptovalute FKST prete da izazovu haos u kripto firmama i transformišu način na koji se one vode, upozorili su u sredu stratezi JPMorgana.

Prema istraživačkoj belešci koju citira Business Insider, analitičari veruju da će ovo verovatno smanjiti cenu bitkoina za 25% na 13.000 dolara po novčiću.

Kripto igrači se verovatno suočavaju sa zahtevima zajmodavaca da daju više kolaterala, a neki bi mogli propasti pod pritiskom, napisali su stratezi Volstrita. „Izgleda da počinje nova kaskada poziva na maržu, razduživanja i propusta kripto kompanija/platforma“, rekli su oni.

Tim JPMorgana ukazao je na bliske veze između FTKS-a i trgovačke firme Alameda Research njegovog šefa Sema Bankman-Frieda i šireg kripto prostora.

Prema izveštaju, čini se da je Bankman-Frid, koji je najavljivan kao beli vitez kriptovaluta, pa čak i upoređen sa Vorenom Bafetom, sada onaj kome je potrebno spasavanje. „Broj subjekata sa jačim bilansima koji su u stanju da spasu one sa niskim kapitalom i visokim leveridžom se smanjuje u okviru kripto ekosistema“, rekli su stratezi. Oni su naveli da cela situacija „stvara krizu poverenja i smanjuje apetit drugih kripto kompanija da priteknu u pomoć“.

Može proći nekoliko nedelja da se kripto previranja smiri, osim ako se FTKS brzo ne spase, sugerišu stručnjaci. „S obzirom da je kripto tržišna kapitalizacija bila nešto iznad 1 bilion dolara pre kolapsa FTKS/Alameda Research-a, pretpostavljamo da će kripto tržište u trenutnoj fazi razduživanja naći donju granicu iznad 500 milijardi dolara“, rekli su oni. U sredu, Bitcoin je pao na najniži nivo u skoro dve godine na vesti o potencijalnom bankrotu Bankman-Friedove kompanije nakon što je najveća svetska platforma za trgovanje kriptovalutama Binance odustala od planova za kupovinu FTKS.