EU poziva Rusiju da produži „sporazum o žitu“

EU poziva Rusiju da produži „sporazum o žitu“

Relevantnu izjavu dala je EU na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 10. novembra 2022. godine, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Pozivamo Rusiju da obnovi sporazum nakon njegovog trenutnog perioda koji se završava 19. novembra i pozivamo Rusiju da u dobroj nameri implementira Inicijativu UN za crnomorsko žito. EU i njene države članice nastaviće da reaguju na globalnu krizu bezbednosti hrane i podržavaju blagovremenu i stabilnu isporuku ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta“, navodi se u saopštenju.

Prema EU, hrana i glad nikada ne bi trebalo da se koriste kao ratno oružje.

„Ipak, Rusija je namerno pogoršala globalnu krizu bezbednosti hrane uništavajući ili pljačkajući ukrajinske zalihe žita, ometajući proizvodnju, uvodeći kvotne ograničenja za sopstveni izvoz hrane i đubriva, i uvela blokadu ukrajinskih morskih luka. U tom smislu, Inicijativa za crnomorsko žito je ključna za dobijanje hrane najugroženijima u svetu“, istakla je EU.

Podsećamo, sporazum o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora potpisan je između Ukrajine, Turske i UN i Rusije, Turske i UN na period od 180 dana 22. jula 2022. godine.