Senat Češke predlaže da nagradi bračne parove za vernost

Senat Češke predlaže da nagradi bračne parove za vernost

Članica Senata Češke Republike Jitka Čalankova predložila je da se uvede nagrada Senata, koja bi se dodeljivala bračnim parovima koji ostanu verni, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na List Zpravi.

Inicijativa Čalankove trebalo bi da bude razmotrena na prvom sastanku podkomiteta češkog Senata za porodična pitanja, koji će se sastati za dve nedelje. „Ideja je da nagradimo bračne parove za decenije zajedničkog života. Želimo da pokažemo lepotu bračne zajednice“, objašnjava senator.

Čalankova još nije smislila kako će tačno birati kandidate za nagradu i kako će „proveravati” bračnu vernost. Mislim da će različite organizacije ili opštine nominovati parove koji su dobar primer“, predložila je ona.

Koleginica Čalankove, senatorka Danijela Kovaržova, koja je poznata po tome što podržava ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, predlaže stvaranje nekoliko vrsta spomen-ploča kojima bi se nagradila lojalnost.

„Ideja je da nagradimo parove koji mogu da budu primer drugima: zlatne, srebrne i bronzane plakete vernosti bračnim parovima koji su zajedno živeli 70, 60 i 50 godina. Pododbor će odati priznanje odabranim parovima i objaviti njihove životne priče. U to vreme, kada svi tuku porodicu i obožavaju svakakve ekscese, veoma je važno kada se zvanični državni organ zalaže za one koji svet čine malo normalnijim“, kaže ona.

Čalankova se slaže i odbacuje mogućnost da svoje nagrade uruči civilnim partnerima (odnosno homoseksualnim parovima). „Naravno, ideja nije bila takva“, odbacuje ona.

„Želimo da damo pozitivan signal društvu. U vreme kada je stopa razvoda velika i malo parova stupa u brak, ovo je neophodno“, smatra senator.

Kako je saopšteno, predsednik Češke Miloš Zeman usprotivio se legalizaciji istopolnih brakova u zemlji i rekao da će staviti veto na relevantni nacrt zakona ako bude usvojen.