Ruske trupe ostaju na desnoj obali reke Dnjepar

Ruske trupe ostaju na desnoj obali reke Dnjepar

Rusi su delimično povukli svoje trupe u Hersonsku oblast, ali njihove jedinice ostaju na desnoj obali reke Dnjepar, tako da su Oružane snage Ukrajine spremne za sve akcije ruskih snaga.

„Pomno pratimo aktivnosti neprijatelja u Hersonskoj oblasti, kako menjaju položaje, za šta se spremaju i zašto. Možemo reći da delimično povlače oružje i opremu, postavljaju linije odbrane na levoj obali. Ali oni i dalje ostaju na desnoj obali: jedinice, odbrambene linije, naoružanje i oprema“, rekla je Natalija Humenjuk, šef Zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih odbrambenih snaga.

Govoreći o mogućem varljivom manevru Rusa, ona je napomenula da su Odbrambene snage bile svesne izdaje neprijatelja pa su bile spremne na svaki razvoj događaja.

„Bili smo spremni za miniranje i obavljen je odgovarajući rad sa lokalnim stanovništvom na oslobođenim teritorijama. Shvatamo da se to može desiti i ovde. Imamo jaku vezu sa snagama otpora koje deluju na privremeno okupiranoj teritoriji. pažljivo prikupljajte informacije o objektima i područjima koja mogu biti pod takvom pretnjom. Trudimo se da zaštitimo živote naših jedinica i svih civila“, naglasila je Humenjuk.

Kako je saopšteno, komandant ruske grupe okupacionih trupa Sergej Surovikin najavio je napuštanje Hersona i povlačenje trupa na levu obalu reke Dnjepar tokom izveštaja ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. Ministar je podržao ovu odluku.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da izjave Rusije o preraspodeli trupa i evakuaciji iz grada i oblasti Hersona smatra informativnom operacijom, jer su sve najspremnije ruske jedinice ostale na mestu.