Poljska prenela još 1.570 Starlink terminala u Ukrajinu

Poljska prenela još 1.570 Starlink terminala u Ukrajinu

Poljska je uručila Ukrajini još 1.570 Starlink terminala – oni žele da razviju mrežu širom Ukrajine, tako da čak i tokom nestanka struje, Ukrajinci imaju komunikaciju, kao i u vozovima Ukrzaliznice, saopštila je pres služba Ministarstva za digitalnu transformaciju, prenosi „Ekonomična pravda“.

Trenutno, terminali pomažu Ukrajincima da održavaju komunikaciju na deokupiranim teritorijama iu zonama borbenih dejstava. Kako je napomenulo Ministarstvo statistike, zahvaljujući terminalima, u oslobođenim gradovima i selima radiće javne vaj-faj tačke, gde će se stanovnici moći okupiti i povezati na internet.

„Takođe planiramo da mrežu Starlink razmestimo ne samo na deokupiranim teritorijama, već i u svim gradovima Ukrajine. To je neophodno kako bi ljudi imali pristup komunikaciji čak i tokom nestanka struje“, saopštilo je Ministarstvo statistike. „Pored toga, obezbedićemo Ukrzaliznici terminale kako bi putnici i zaposleni mogli da ostanu u kontaktu dok su na putu.

Agencija je izvestila da je Ukrajina od početka invazije u punom obimu dobila više od 20.000 Starlink terminala od donatora i partnera, od kojih 5.000 podržava poljska vlada.

Kako podseća „Ekonomična pravda”, od 24. oktobra u Ukrajini su počeli prekidi u radu terminala za satelitsku komunikaciju Starlink iz kompanije SpaceKs Elona Maska – reč je o 1.300 uređaja, a razlog je verovatno finansiranje.