Nemačka kritikovala Mađarsku zbog odbijanja da podrži ukrajinski plan finansiranja

Nemačka kritikovala Mađarsku zbog odbijanja da podrži ukrajinski plan finansiranja

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok kritikovala je u četvrtak Mađarsku zbog blokiranja finansijske pomoći EU Ukrajini od 18 milijardi evra, rekavši da Budimpešta ne bi trebalo da „igra poker“, prenosi Politiko.

Na sastanku ambasadora EU u sredu, Mađarska je saopštila da neće podržati dugoročni paket pomoći Ukrajini. Ovo preti njenom neuspehu, jer zahteva podršku svih 27 država EU zbog budžetskih pravila.

Zvaničnici i diplomate EU sa kojima je razgovarao Politiko rekli su da gledaju na blokadu pomoći Ukrajini od strane Mađarske kao taktiku ucene za izvlačenje više od 13 milijardi evra iz Budimpešte.

Brisel je ranije zapretio zamrzavanjem ovih sredstava ako Mađarska ne pokaže napredak u rešavanju problema u vezi sa povlačenjem iz demokratije.

Ranije su tri vladajuće stranke u Nemačkoj pozvale kancelara Olafa Šolca da podrži isplatu milijardi fondova EU Mađarskoj samo ako Budimpešta dokaže da je ozbiljna u rešavanju spornih pitanja vezanih za vladavinu prava.

„Naša finansijska, naša humanitarna podrška (Ukrajine) u okviru zimske pomoći nije obično evropsko pitanje, kada ljudi igraju poker i pregovaraju o finansijskim sredstvima. Mi smo u situaciji da spasavamo živote zahvaljujući finansijskoj podršci Evrope“, rekla je Burbok u četvrtak na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je rekla da novi paket dugoročnog finansiranja Ukrajine iz EU treba brzo da bude odobren, jer je „zima pred vratima“.

Podsetićemo, Evropska komisija je 9. novembra predložila paket podrške Ukrajini bez presedana u iznosu do 18 milijardi evra za 2023. godinu. Ova pomoć biće obezbeđena u vidu povoljnih kredita, koji će se otplaćivati u redovnim ratama počev od januara 2023. godine.

Međutim, Evropska unija će morati da izmeni zakone kako bi tehnički omogućila da Ukrajini obezbedi prva sredstva iz novog paketa.