Alonso je uveren da Aston Martin može da pobedi Alpine 2023

Alonso je uveren da Aston Martin može da pobedi Alpine 2023

SAO PAULO – Fernando Alonso rekao je da je uveren da njegov budući tim Formule jedan Aston Martin može da završi ispred svog sadašnjeg, Alpina, sledeće sezone, uprkos tome što će ove godine zaostati za njima više od 100 bodova.

Alonso će zameniti četvorostrukog šampiona Sebastijana Fetela u Aston Martinu nakon dvogodišnjeg rada sa Alpinom u vlasništvu Renoa, koji ga je vratio na stazu 2021. nakon dve sezone pauze.

„100%“, rekao je 41-godišnji Španac novinarima na pitanje da li misli da bi Aston Martin sa Mercedesovim pogonom mogao da preokrene stvari nakon što je ove i prošle godine završio iza francuskog tima.

„Aston Martin nije ovde da završi peti, šesti ili četvrti u konstruktorskom šampionatu. Oni su ovde da osvoje svetsko prvenstvo i to je ono što ćemo pokušati da uradimo 2023. i 2024.“, rekao je on uoči Velika nagrada Sao Paula.

Dvostruki svetski šampion potpisao je u avgustu višegodišnji ugovor sa timom iz Silverstona.

Sa dve trke do kraja, Aston Martin se bori protiv Alfa Romea, Hasa i AlfaTaurija za šesto mesto u šampionatu konstruktora sa 10 timova, dok se Alpine bori da ostane ispred Meklarena na četvrtom mestu.

Alonso je rekao da je Alpine pobedio Meklaren da je to bio slučaj da „vidi kariranu zastavu“ – nešto što mu se nije dešavalo onoliko često koliko bi želeo sa pet penzionisanja, uključujući poslednju trku u Meksiku.

Uprkos tome, rekao je da je zadovoljan sa dve godine u francuskom proizvođaču — koji ga je kao Reno odveo do dve svetske titule 2005. i 2006. — i veoma zahvalan na šansi koju su mu dali da se vrati u Formulu 1.

Alonso je ranije rekao da se oseća više traženim od strane Aston Martina nego od strane njegovih trenutnih poslodavaca.