Elon Musk prodaje Tesline akcije u vrednosti od 3,95 milijardi dolara

Elon Musk prodaje Tesline akcije u vrednosti od 3,95 milijardi dolara

Novi vlasnik Tvitera i izvršni direktor Tesle Elon Musk prodao je akcije Tesle u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara, prema regulatornim podnescima.

Musk, koji je kupio Tviter za 44 milijarde dolara, prodao je 19,5 miliona deonica kompanije za električne automobile od 4. do 8. novembra, prema podnescima Komisije za hartije od vrednosti od utorka.

Prodao je 7 milijardi dolara svojih Teslinih akcija u avgustu dok je radio na finansiranju kupovine Tvitera iz koje je u to vreme pokušavao da izađe. Sve u svemu, Musk je prodao više od 19 milijardi dolara Teslinih akcija od aprila, uključujući i one u podnescima od utorka, verovatno da bi finansirao svoj deo kupovine na Tviteru.

Većina Muskovog bogatstva vezana je za akcije kompanije Tesla Inc. U utorak je njegova lična neto vrednost pala ispod 200 milijardi dolara, prema Forbsu, ali on je i dalje najbogatija osoba na svetu.

Musk je okupio banke, uključujući Morgan Stanlei, kako bi pomogao u finansiranju Tvitter ugovora. Njegov prvobitni udeo u poslu iznosio je oko 15,5 milijardi dolara, procenio je Vedbuš analitičar Den Ajvs. Ali ako bi investitori u kapital odustali, Musk bi bio spreman da ih zameni ili ubaci još svog novca.

Tesline akcije su pojeftinile za 5,78 dolara ili 2,9 odsto na 191,30 dolara. Akcije su od početka ove godine izgubile 52 odsto vrednosti. Poređenja radi, indeks S&P 500 je ove godine izgubio oko 20% svoje vrednosti.