Kineski proizvođač kamiona Geeli Farizon cilja Evropu električnim teretnim kombijem

Kineski proizvođač kamiona Geeli Farizon cilja Evropu električnim teretnim kombijem

Kineski Farizon, proizvođač novih energetskih kamiona u vlasništvu proizvođača automobila Geeli, ima za cilj da pojača ekspanziju izvan svoje matične baze sa lakim teretnim kombijem planiranim za Evropu već 2024. godine, kamionom rekao je izvršni direktor producenta.

Farizonov fan Ksianjun rekao je Rojtersu u intervjuu da će prvi korak u globalnom planu proširenja teretnih kombija biti ulazak na evropsko tržište sa potpuno električnom verzijom lakog teretnog kamiona pod nazivom Super Van.

Kompanija ima za cilj da postane jedan od tri najveća evropska dobavljača električnih teretnih kombija sa Super Vanom, rekao je Fan. Nije otkrio proizvodne ili prodajne ciljeve, niti detaljne investicione planove.

„Ovaj proizvod je dizajniran da zadovolji zahteve evropskog tržišta“, rekao je Fan.

Dugoročno, Farizon takođe cilja na rast prodaje na tržištima uključujući Japan, Južnu Koreju, Bliski istok i jugoistočnu Aziju, gde je već počeo da prodaje vozila, rekao je on.

Fan je govorio uoči događaja u Kini u ponedeljak, gde je trebalo da Farizon pokaže dva potpuno električna komercijalna vozila, koja će se sledeće godine pojaviti na kineskom tržištu u ograničenom broju.

Pored super kombija, Farizon lansira kamion bez vozača pod nazivom Homtruck Cables. Homtruck, dizajniran da bude automatizovani transport tereta bez vozača za ograničena područja kao što su luke i rudarska područja, prodavaće se samo u Kini.

Farizon, koji je počeo da prodaje vozila 2016. godine, prodao je oko 50.000 vozila prošle godine, a ove godine očekuje da će prodaja premašiti 60.000, rekao je Fan. U vlasništvu Geeli Group, jednog od najvećih kineskih proizvođača automobila, Farizon je takođe prikupio više od 300 miliona dolara od spoljnih investitora.

Fan je rekao da kompanija fleksibilna platforma za električna vozila (EV) i takozvana tehnologija vožnje po žici razvijena uz pomoć Geeli-a daju prednost na tržištima na kojima će se takmičiti sa e-Transit kompanije Ford Motor Co (FN) posao.

Tehnologija drive-bi-vire omogućava da se kočnica, pedala gasa i druge komponente pogona mehanički odvoje od karoserije automobila. To omogućava Farizonu da izbaci dodatne modele sa iste platforme, rekao je Fan.

Super Van, električni gradski kombi za dostavu, takođe bi se mogao pretvoriti u benzinsko-električni hibridni auto za kampovanje ili rashladni teretni kombi, ili kamionet, rekao je Fan. Farizon bi takođe mogao da proizvede verziju kamper kombija, ciljajući na još uvek nišu, ali brzo rastuće tržište u Kini i potencijalno na drugim tržištima.

Super Van će u početku imati potpuno električnu verziju. To će vremenom biti praćeno zamenjivim baterijama, hibridnim i metanolnim verzijama, rekao je on, ne navodeći raspored.

Super Van i Homtruck će imati mogućnosti poluautonomne vožnje, za koje je Fan rekao da su pojačane satelitskim pozicioniranjem „visoke preciznosti, na nivou centimetra“ putem satelita. Plan je da se ponudi potpuno autonomna vožnja do 2030. godine, saopštila je kompanija.

Ove karakteristike koriste prednosti satelita u niskoj orbiti kojima upravlja Geeli, koje je u orbitu poslala Geelijeva satelitska jedinica Geespace na raketi Long March-2C uz pomoć Kineske akademije za tehnologiju lansirnih vozila.

Satelitska povezanost za Farizon vozila dostupna je samo u Kini, rekao je Fan.

Farizon će utvrditi dostupnost satelitskih veza na tržištima kao što je Evropa „u skladu sa zakonima i propisima povezanih stranih zemalja i njihovim zahtevima za bezbednost podataka“, rekao je on.