Šta očekivati u ponedeljak na COP27

Šta očekivati u ponedeljak na COP27

ŠARM EL-ŠEIK – Lideri iz celog sveta počeće da govore na samitu UN o klimi u Egiptu u ponedeljak u pokušaju da podstaknu ambicije u borbi protiv globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

Ali njihove poruke će se verovatno mnogo razlikovati po ključnim tačkama, a njihova retorika će se ponekad sukobljavati sa nastupima koji su zaostajali za prethodnim obećanjima.

Među sastavima za ponedeljak biće čelnici velikih proizvođača nafte Saudijske Arabije i UAE koji žele buduću ulogu fosilnih goriva; neprovereni desničarski premijeri iz Velike Britanije i Italije oprezni su zbog prevelikog posezanja vlade; i lideri iz siromašnih klimatski ugroženih zemalja poput Nigera i Palaua koji su željni međunarodnog finansiranja.

Desetine drugih šefova država govoriće na paradi govora o klimi koja će se preliti u utorak, ali će mnogi od najvećih svetskih emitera biti ostavljeni do sledeće nedelje ili su potpuno izostavljeni.

Predsednik SAD Džo Bajden stiže sledeće nedelje, kao i novoizabrani predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva. Kineski predsednik Si Đinping nije predviđen da prisustvuje COP27, ali će imati izaslanika na konferenciji. Indija nije na listi, a trenutno nema predstavnika Rusije, koja je meta zapadnih sankcija zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Egipat je zvanično preuzeo uzde kao domaćin COP-a iz Velike Britanije i najavio konferenciju kao onu koja će pretvoriti obećanja data na klimatskim pregovorima 2021. u Glazgovu u delo.

Delegati su u nedelju postavili pozitivan ton tako što su se složili da dodaju diskusiju o kompenzaciji siromašnih zemalja za klimatsku štetu na dnevni red konferencije po prvi put ikada, nešto što će dovesti do runde teških pregovora.

Ostale stvari koje treba posmatrati uključuju izveštaj Svetske trgovinske organizacije koji se očekuje u ponedeljak o ulozi trgovinske politike u klimatskim promenama, i neke očekivane najave o šumama kao klimatskim ponorima.