Apple dobavljač radi na obnavljanju proizvodnje u Kini

Apple dobavljač radi na obnavljanju proizvodnje u Kini

Tajvanski Fokconn, najveći proizvođač iPhone-a kompanije Apple Inc., rekao je u ponedeljak da radi na obnavljanju pune proizvodnje u velikoj fabrici u kineskom Džengdžouu što je pre moguće, koja je pogođena ograničenjima COVID-19, i revidirana. smanjila izglede za četvrti kvartal.

Kina je u sredu naredila industrijskom parku u kome se nalazi fabrika iPhone-a koja pripada Fokconnu da uđe u sedmodnevno zaključavanje, u cilju intenziviranja pritiska na dobavljača Apple-a dok se bori da uguši radnike nezadovoljstvo u bazi.

Ekonomska zona aerodroma Džengdžou u centralnoj Kini saopštila je da će nametnuti mere „tihe uprave“ sa trenutnim dejstvom, uključujući zabranu izlaska svim stanovnicima i dozvoljavanje samo odobrenim vozilima na putevima unutar te oblasti.

Fokconn, najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, naveo je u saopštenju da je pokrajinska vlada u Henanu, gde se nalazi Džengdžou, „jasno stavila do znanja da će, kao i uvek, u potpunosti podržati Fokconn u Henanu“.

„Fokconn sada radi sa vladom u zajedničkim naporima da suzbije pandemiju i nastavi proizvodnju u svom punom kapacitetu što je pre moguće.

Fokconn, formalno Hon Hai Precision Industri Co Ltd, je najveći Appleov proizvođač iPhone-a, koji čini 70% isporuka iPhone-a širom sveta. Većinu telefona proizvodi u fabrici u Džengdžouu gde zapošljava oko 200.000 ljudi, iako ima i druge manje proizvodne lokacije u Indiji i južnoj Kini.

Nakon što je u četvrtom tromjesečju prethodno vodio „oprezni optimizam“, Fokconn je rekao da će „revidirati“ svoje izglede s obzirom na događaje u Džengdžouu.

Međutim, kompanija je saopštila da je prodaja u oktobru porasla za 40,97% u odnosu na prethodnu godinu, što je rekordno visok nivo u istom periodu.