Duda smatra da je Poljska već ispunila sve zahteve Brisela za deblokadu sredstava

Duda smatra da je Poljska već ispunila sve zahteve Brisela za deblokadu sredstava

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da je Poljska već ispunila sve zahteve Brisela u vezi sa nezavisnošću sudija i vladavinom prava.

Kako prenosi PAP, to se navodi u fragmentu predsednikovog intervjua koji je objavio VPolitice, čiji ceo tekst treba da bude objavljen u ponedeljak.

„Koliko znam, mi smo već ispunili sve uslove da bismo dobili sredstva… Mislim da dalje ispunjavanje očekivanja druge strane neće dati rezultate. Poljska strana je već pokazala mnogo. dobre volje“, rekao je Andžej Duda.

On je takođe kritikovao opoziciju da „igra protiv interesa zemlje“.

„Znamo dobro da postoji takva grupa iz Poljske, koja vodi politiku koja je suprotna osnovnim interesima države i trlja ruke kada je Poljska oštećena u Briselu. Levičarska grupa čiji su predstavnici uglavnom zastupljeni u Evropskoj komisiji, želi da po svaku cenu postigne promene vlasti u Poljskoj“, rekao je Duda.

Podsećanja radi, reč je o 35 milijardi evra iz fonda za oporavak privrede nakon pandemije korona virusa, uslov za dobijanje kojeg je Evropska komisija predložila uzimajući u obzir komentare evropskih institucija o nezavisnosti sudija i vladavina prava. Evropska komisija je 1. juna, uz određene uslove, dala „zeleno svetlo“ poljskom planu ekonomskog oporavka nakon pandemije vrednom 35,4 milijarde evra, koji je bio blokiran više od godinu dana zbog sporova Varšave i Brisela oko nezavisnosti poljsko pravosuđe, uključujući i Disciplinsko veće Vrhovnog suda. Ima kritičara odluke i pokušaja tužbi u EU. Ursula fon der Lajen ga brani, rekavši da sredstva neće biti isplaćena dok Varšava ne ispuni relevantne uslove.

Varšava je donela neke izmene u zakonodavstvu, ali, koliko je poznato, one se ne smatraju dovoljnim da osiguraju stvarnu nezavisnost sudija od političke vlasti.

Kako je saopšteno, Poljska je takođe zatražila od Brisela da obustavi nametanje dnevnih kazni zbog nepoštovanja presude ESP o Disciplinskom veću Vrhovnog suda.