Japanski premijer obećao je da će ojačati vojsku na međunarodnoj pomorskoj smotri

Japanski premijer obećao je da će ojačati vojsku na međunarodnoj pomorskoj smotri

Japanski premijer Fumio Kišida je u nedelju na međunarodnom pregledu flote rekao da njegova zemlja hitno treba da ojača svoje vojne kapacitete usred pogoršanja bezbednosnog okruženja u Istočnom i Južnom kineskom moru i pretnji od nuklearnog i raketnog napredovanja Severne Koreje i ruskog rata na Ukrajini.

U smotri je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 zemalja, uključujući SAD, Australiju, Kanadu, Indiju, Novi Zeland, Singapur i Južnu Koreju, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione.

Južna Koreja se pridružila prvi put posle sedam godina, što je najnoviji znak poboljšanja u jako zategnutim vezama između Tokija i Seula zbog ratnih zločina Japana.

„Bezbednosno okruženje u istočnom i južnom kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve oštrije“, rekao je Kišida, ukazujući na pojačano ispaljivanje projektila iz Severne Koreje, uključujući i onu koja je preletela Japan prošlog meseca, i rastuću zabrinutost zbog uticaja ruske invazije. u Aziji.

Izbegavanje sporova i traženje dijaloga je važno, rekao je Kišida, ali je takođe neophodno biti spreman na provokacije i pretnje miru i stabilnosti. Ponovio je svoje obećanje da će značajno ojačati vojnu sposobnost Japana u roku od pet godina.

Kišida je rekao da Japan hitno mora da izgradi više ratnih brodova, ojača antiraketne sposobnosti i poboljša uslove rada za trupe.

„Nemamo vremena za gubljenje“, rekao je Kišida nakon pregleda na brodu JS Izumo, gde su se mornarički oficiri iz zemalja učesnica okupili da pregledaju demonstraciju fregata, podmornica, brodova za snabdevanje i ratnih aviona u zalivu Sagami jugozapadno od Tokija.

Izumo dugačak 248 metara (813 stopa) je naknadno opremljen tako da može da nosi F-35B, stelt lovce sposobne za kratka poletanja i vertikalna sletanja, dok Japan sve više radi rame uz rame sa vojskom SAD.

Kišida je rekao da će Japan dodatno ojačati sposobnost odvraćanja i odgovora japansko-američkog saveza.

Kasnije u nedelju, Kišida je trebalo da sa američkim ambasadorom u Japanu Rahmom Emanuelom poseti USS Ronald Regan, jedini napredni avion američke mornarice u karijeri, u blizini američke pomorske baze Jokosuka.

Japan je tokom protekle decenije stalno pojačavao svoju međunarodnu odbrambenu ulogu i vojnu potrošnju i planira da udvostruči svoj vojni budžet u narednih pet do 10 godina na oko 2% svog BDP-a, pozivajući se na standard NATO-a, usred pretnji iz Severne Koreje i Sve veća asertivnost Kine.

Kišidina vlada trenutno radi na reviziji svoje strategije nacionalne bezbednosti i srednjoročne i dugoročne odbrambene politike, i razmatra da dozvoli korišćenje sposobnosti preventivnog udara u velikom pomeranju na japanski posleratni princip samoodbrane. Kritičari kažu da bi dopuštanje mogućnosti preventivnog udara moglo da prekrši japanski pacifistički ustav.

Očigledno se obraćajući zabrinutostima azijskih suseda, Kišida je rekao da će Japan ostati pri svom posleratnom obećanju kao „pacifistička nacija“ i da će nastaviti da objašnjava svoju bezbednosnu politiku kako bi stekao razumevanje, dok će tražiti od drugih zemalja da učine isto.

Mnoge azijske zemlje, uključujući Južnu Koreju, bile su žrtve japanske agresije u prvoj polovini 1900-ih, a pokušaj Japana da poveća svoju vojnu ulogu i potrošnju mogao bi biti osetljivo pitanje.

Nedeljna smotra međunarodne flote obeležava 70. godišnjicu osnivanja japanske posleratne mornarice, nazvane Pomorske snage za samoodbranu, sedam godina nakon što je Japan demilitarizovan nakon poraza u Drugom svetskom ratu. Pomorski brodovi i ratni avioni trebalo je da učestvuju u zajedničkim vežbama kasnije u nedelju i ponedeljak.

To je bio prvi put da je Japan bio domaćin međunarodnog pregleda flote u 20 godina. Kina nije učestvovala u pregledu, ali će učestvovati na dvodnevnom vojno-pomorskom simpozijumu zapadnog Pacifika koji će se od ponedeljka održati u Jokohami. Očekuje se da će skupu prisustvovati mornarički oficiri iz oko 30 zemalja kako bi razgovarali o pomorskoj bezbednosti.