Kineski avioni i brodovi otkriveni u blizini Tajvana

Kineski avioni i brodovi otkriveni u blizini Tajvana

Tajvanske vojne snage su krenule u akciju da upozore kineske avione i pomorske brodove koji su otkriveni u blizini samoupravnog ostrva, uključujući jedan avion koji je navodno prešao u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) Tajpeja.

Mlazni avioni, raketni sistemi i mornaričke snage su napadnuti nakon što su devet kineskih aviona i dva mornarička broda otkriveni u subotu u Tajvanskom moreuzu i blizu njega, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane. Letelica koja je probila ADIZ nalazila se u jugozapadnom uglu zone, u istoj oblasti gde je 4. oktobra letelo rekordnih 56 kineskih aviona.

Međutim, suprotno navodima američkog senatora Roberta Menendeza, koji je posetio Tajvan prošlog aprila, kineski avioni nisu prešli u tajvanski vazdušni prostor. ADIZ se proteže daleko izvan teritorije Tajpeja, pokrivajući region gde Tajvan nadgleda avione iz bezbednosnih razloga.

Kina je pojačala vojne vežbe u regionu oko Tajvana od avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi prkosila upozorenjima Pekinga protiv posete Tajpeju. Kao odgovor na svađu, Kina je prekinula vojne i klimatske veze sa SAD i vodila ratne igre u Tajvanskom moreuzu.

Kina je obećala da će se ponovo ujediniti sa Tajvanom, silom ako bude potrebno, i smatra da je ostrvo deo njene suverene teritorije. SAD i Ujedinjene nacije priznaju Peking kao „jedinu legalnu vladu Kine“ u okviru politike „Jedne Kine“. Vašington zvanično priznaje, ne podržavajući, pretenzije Kine na suverenitet nad Tajvanom.

Govoreći na prošlomesečnom kongresu Komunističke partije, predsednik Si Đinping pozvao je Narodnooslobodilačku armiju da „u potpunosti unapredi obuku i pripremu za rat“, izvestio je u subotu South China Morning Post. Oficiri PLA rekli su da je kineska vojska sada u „stalnoj pripravnosti“ za rat u Tajvanskom moreuzu.