Apple se nagodio sa bivšim zaposlenim optuženim za krađu poslovnih tajni

Apple se nagodio sa bivšim zaposlenim optuženim za krađu poslovnih tajni

Apple je rešio tužbu protiv Sajmona Lankastera, bivšeg arhitekte dizajna, koga je kompanija optužila da je ukrao poslovne tajne i podelio ih sa novinarom. Kompanija je podnela tužbu u martu 2021. godine, a sud je ove nedelje odobrio nalog za poravnanje.

„Uprkos više od decenije zaposlenja u Appleu, Lankaster je zloupotrebio svoj položaj i poverenje u kompaniji da sistematski širi Appleove osetljive poslovne tajne u nastojanju da dobije lične koristi“, napisao je Apple u svojoj prvobitnoj žalbi. „Iskoristio je svoj radni staž da bi dobio pristup internim sastancima i dokumentima izvan delokruga svojih poslova koji sadrže Apple-ove poslovne tajne, a te poslovne tajne je dao svom spoljnom dopisniku medija.“

Lankaster i neimenovani dopisnik prvi put su stupili u kontakt u novembru 2018, prema Appleovoj žalbi, a kompanija je optužila Lankastera da je sa dopisnikom podelila detalje o neobjavljenom hardveru, nenajavljenim promenama funkcija i budućim najavama proizvoda. Apple je takođe naveo da je Lankaster preuzeo poverljive dokumente neposredno pre nego što je napustio kompaniju u novembru 2019. godine koji bi „pomogli njegovom novom poslodavcu“, Arris Composites. (Lancaster je napustio Arris 2021, prema njegovom LinkedIn-u.)

Kao deo nagodbe, Lancaster će platiti neotkriveni iznos Appleu i zabranjeno mu je da „otkriva, komunicira, prenosi, diskutuje ili koristi bilo koju poverljivu informaciju, u bilo kom obliku, bez Appleovog izričitog prethodnog pismenog ovlašćenja“, prema nalogu. Apple i Lancaster nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.