Drevni hrišćanski manastir pronađen u Emiratima

Drevni hrišćanski manastir pronađen u Emiratima

Arheolozi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iskopali su ruševine hrišćanskog manastira na ostrvu pored obale emirata Um al Kuvejn. Skriven više od milenijuma ispod peščane dine, manastir je možda prethodio usponu islama širom Arapskog poluostrva.

Odeljenje za turizam i arheologiju Emirata objavilo je otkriće u četvrtak. Arheolozi su otkrili ostatke crkve, trpezarije (trpezarije), cisterne i ćelije za monahe u kojima su provodili vreme u samoći, izvestio je The National, novinski sajt iz Dubaija.

Ugljenično datiranje na grnčariji iskopanoj na lokalitetu otkrilo je da je ona bila zauzeta između kasnog šestog veka i sredine osmog veka.

Prorok Muhamed je rođen u kasnom šestom veku, a trebalo je do sredine sedmog veka da prvi kalif, Abu Bakr, dovede celo arapsko poluostrvo pod islamsku vlast. Pre ovog prvog islamskog osvajanja, Arabija je bila dom hrišćana, Jevreja i klanova i plemena paganskih Arapa.

„To je izuzetno retko otkriće“, rekao je za The National profesor Tim Pauer, arheolog sa Univerziteta UAE koji je učestvovao u iskopavanju. „To je važan podsetnik na izgubljeno poglavlje arapske istorije.

Pauer je objasnio da monasi verovatno nisu oterani sa mesta od strane snaga Kalifata. Umesto toga, „mesto je polako napušteno“. Hrišćani i muslimani su generalno koegzistirali oko 300 godina nakon uspona islama, nastavio je on, dodajući da „nije bilo znakova razaranja, nasilja ili paljenja“ u manastiru.

Umesto toga, Pauerov tim otkrio je staklene putire koji se koriste za mešanje vina, cisternu koja se potencijalno koristi za krštenja, kuhinju i pećnicu koja se koristi za pečenje hleba za pričešće.

Manastir je drugi takav ranohrišćanski lokalitet otkriven u UAE. Arheolozi koji su radili na ostrvu Sir Bani Jas kod Abu Dabija 1990. godine otkrili su hrišćanski manastir iz sličnog perioda. Duž obala Arapskog zaliva otkriveno je ukupno šest drevnih manastira.