Bajden obećava da će zatvoriti američke elektrane na ugalj

Bajden obećava da će zatvoriti američke elektrane na ugalj

Govoreći na događaju u Kaliforniji u petak, američki predsednik Džo Bajden rekao je da njegova vlada namerava da zatvori elektrane na ugalj „širom Amerike” i zameni ih generatorima na vetar ili solarnu energiju.

Bajden je bio u San Dijegu u sklopu putovanja na Zapadnu obalu radi prikupljanja sredstava za demokrate uoči izbora na sredini mandata sledeće nedelje. Tokom govora u petak, predsednik se prisetio posete bivšoj elektrani na ugalj u Masačusetsu, koja je bila prenamenjena za proizvodnju energije iz vetra. On je rekao da se to dogodilo zato što je nastavak korišćenja uglja bio preskup – verovatno zbog troškova koje nameću vladini propisi.

„Zatvorićemo ove fabrike širom Amerike i imati vetar i sunce“, rekao je Bajden publici.

Bajdenove primedbe stigle su tokom događaja u Viasat Inc., koji je imao za cilj da istakne „Zakon o CHIPS i nauci“ koji je njegova vlada usvojila u avgustu. Računom je izdvojeno oko 280 milijardi dolara za domaću proizvodnju mikročipova.

Prema Rojtersu, Bajdenov odlazak u proizvodni pogon „ima za cilj jačanje podrške demokratama, koje se suočavaju sa stvarnim rizikom da izgube svoju kao žilet većinu u američkom Kongresu“. Međutim, Kalifornija je uporište demokrata sa malim šansama za uznemiravanje u predstojećim poluizborima.

Predsednikovo obećanje da će rudare uglja i radnike u elektranama ukinuti bez posla skoro je istog trena propalo, a opozicioni republikanci su podelili snimak na Tviteru i drugim platformama društvenih medija.

Bajden je udvostručio napor da se ugase industrije za koje njegova vlada smatra da doprinose globalnom zagrevanju, obećavajući da će prepoloviti američke emisije ugljenika do 2030. Ovo se nastavlja bez obzira na njegov drugi cilj rasne „jednakosti“. Prošlog meseca, demokrate koje vode Novi Meksiko zatvorile su rudnik uglja i obližnju elektranu, eliminišući stotine radnih mesta u već osiromašenoj zemlji Navaho, izvestio je AP.