Blinken: Upotreba nuklearnog oružja bila bi katastrofalna za Putina

Blinken: Upotreba nuklearnog oružja bila bi katastrofalna za Putina

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi svaka upotreba nuklearnog oružja od strane ruskog predsednika Vladimira Putina imala katastrofalne posledice po njega i njegovu zemlju, piše CNN.

„Zajedno sa G7, zemlje širom sveta jasno stavljaju do znanja predsedniku Putinu da bi svaka upotreba nuklearnog oružja bila katastrofa za njega i za Rusiju“, rekao je Blinken tokom sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Nemačkoj.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka, ministri su rekli da su zemlje G7 spremne da odgovore na svaku upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Moskve.

Državni sekretar se takođe osvrnuo na ograničenje G7 na cene ruske nafte, što je ključni način na koji alijansa pokušava da kazni Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu.

On je umanjio strahove da bi takav mehanizam mogao da se izjalovi i da dovede do rasta cena gasa usred pretnji Kremlja da će odbiti prodaju nafte zemljama koje nameću gornju cenu.

„Ovo je da se obezbedi kontinuirano snabdevanje tržišta energijom kako bi se zadovoljila potražnja. I drugo, da se ograniči sposobnost predsednika Putina da napuni svoje džepove prihodima od prodaje energenata za gorivo i finansiranje rata protiv Ukrajine. verujte da će nam ovaj mehanizam pomoći da uradimo upravo ono što je Blinken rekao.