Pentagon: Nuklearni udar Severne Koreje „doneće kraj Kimovog režima“

Pentagon: Nuklearni udar Severne Koreje „doneće kraj Kimovog režima“

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je tokom sastanka sa svojim južnokorejskim kolegom u četvrtak da bi svaki nuklearni napad Severne Koreje na Sjedinjene Države ili druge zemlje značio kraj Kimovog režima, prenosi Politiko, piše „Evropska istina“.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je Pjongjang probno ispalio novu interkontinentalnu balističku raketu, dodatno podižući tenzije u regionu.

„Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, je neprihvatljiv i dovešće do pada Kimovog režima“, rekao je Ostin u četvrtak.

Bajdenova administracija uključila je sličan jezik u svoju strategiju nacionalne odbrane, koju je Pentagon objavio prošle nedelje.

SAD i Južna Koreja su izjavile da su zabrinute zbog nedavnih raketnih lansiranja Pjongjanga.

Ostin je rekao da testovi „destabilizuju region” i pozvao Pjongjang da „zaustavi takve aktivnosti i započne ozbiljan dijalog”.

Ranije u četvrtak, Severna Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu i dve balističke rakete kratkog dometa. Veruje se da se interkontinentalna balistička raketa pokvarila tokom leta.

Dolazi samo dan nakon što je režim Kim Džong Una eskalirao tenzije na poluostrvu nizom testova oružja.