Kijev pozdravlja izveštaj IAEA o „prljavoj bombi“

Kijev pozdravlja izveštaj IAEA o „prljavoj bombi“

BEČ – Organizacija UN za nuklearni nadzor saopštila je u četvrtak da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje je izvršila inspekciju na zahtev Kijeva kao odgovor na ruske navode da se radi na „prljavoj bombi“, preneo je Rojters.

Moskva je više puta optuživala Ukrajinu da planira da upotrebi takvu bombu – konvencionalnu eksplozivnu napravu prošaranu radioaktivnim materijalom – i rekla da su instituti povezani sa nuklearnom industrijom bili uključeni u pripreme, bez iznošenja dokaza. Ukrajinska vlada odbacuje optužbe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je zaključak, rekavši u video-obraćanju da su „jedine prljave stvari u našem regionu trenutno glave onih u Moskvi koji su, nažalost, preuzeli kontrolu nad ruskom državom i terorišu Ukrajinu i ceo svet. “

Neki ukrajinski i zapadni zvaničnici optužili su Moskvu da je iznela tvrdnje da bi se prikrila da detonira sopstvenu prljavu bombu i okrivila Kijev.

„Proteklih dana inspektori su bili u mogućnosti da sprovedu sve aktivnosti koje je IAEA planirala da sprovede i dobili su nesmetan pristup lokacijama“, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju sa sedištem u Beču.

„Na osnovu procene do sada dostupnih rezultata i informacija koje je dostavila Ukrajina, agencija nije pronašla nikakve naznake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na lokacijama.

IAEA je prošlog meseca saopštila da će pregledati dve lokacije u Ukrajini na zahtev Kijeva. U ponedeljak je rečeno da su te inspekcije počele, a u četvrtak je rečeno da su završene na tri lokacije, a ne na dve, koje je sve pomenula Rusija.

IAEA je te lokacije nazvala Institutom za nuklearna istraživanja u Kijevu, Istočnim rudarskim i prerađivačkim postrojenjima u Žovtom Kodiju i proizvodnim udruženjem Pvdenji mašinogradni pogon u Dnjepru.

Inspektori su takođe uzeli uzorke životne sredine koji će biti poslati na laboratorijsku analizu, a IAEA će izvestiti o rezultatima, dodaje se u saopštenju.