EU u pregovorima sa SAD oko novog zakona o smanjenju inflacije

EU u pregovorima sa SAD oko novog zakona o smanjenju inflacije

BERLIN – Sjedinjene Države verovatno diskriminišu evropske kompanije svojim novim zakonom o smanjenju inflacije (IRA), rekao je u četvrtak šef industrije EU, dok Nemačka smatra da su razgovori sa Vašingtonom neophodni za izbegavanje „trgovinskog rata“, preneo je Rojters.

„Mi smo u pregovorima sa Amerikancima tako da sada ne počinjemo neku vrstu trgovinskog rata, ali vidimo kakva je konkurencija i moramo da nađemo evropske odgovore na to“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji u Berlinu četvrtak.

Evropska industrija strahuje da bi zakon, koji daje poreski kredit za svaku prihvatljivu komponentu proizvedenu u fabrici u SAD, oduzeo potencijalne investicije sa kontinenta.

IRA, koja je potpisana u avgustu, takođe daje poreski kredit od 30% cene novih ili unapređenih fabrika koje grade komponente obnovljive energije.

Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, rekao je da Sjedinjene Države počinju „trku za subvencije“ kroz podsticaje za investicije koje IRA nudi kompanijama.

„Zaista je žalosno što naši takozvani partneri istomišljenici pribegavaju takvim sredstvima“, rekao je Breton u četvrtak, a prenosi nemački list Handelsblat.

Breton je rekao da bi zakon mogao da podstakne kompanije u Evropskoj uniji da presele značajne delove svojih lanaca snabdevanja u Sjedinjene Države, dodajući da Evropska komisija i Vašington u petak formiraju radnu grupu koja će tražiti rešenja.