G7 i Australija dogovorili gornju cenu ruske nafte

G7 i Australija dogovorili gornju cenu ruske nafte

Grupa sedam i Australija u četvrtak su se provizorno dogovorile da postave maksimalnu fiksnu cenu ruske nafte krajem novembra, prenosi Rojters.

Poslednjih nedelja predstavnici SAD i zemalja G7 vode intenzivne pregovore u vezi sa uspostavljanjem gornje granice cene za morske isporuke nafte iz Rusije. Ovo bi trebalo da osigura da sankcije EU i SAD, koje imaju za cilj da ograniče sposobnost Moskve da finansira svoju invaziju na Ukrajinu, ne blokiraju globalno tržište nafte.

„Koalicija se složila da bi gornja granica bila fiksna cena koja će se redovno preispitivati, a ne popust na indeksiranu cenu (cena vezana za određeni indeks nafte). To bi povećalo stabilnost tržišta i pojednostavilo poštovanje kako bi se smanjio teret na učesnici na tržištu“, citira Rojters.

Početna granična cena nafte iz Rusije još nije dogovorena i biće određena u narednim nedeljama, dodaje sagovornik agencije. Redovni mehanizam revizije će stabilizovati tržište ako je potrebno i sprečiće Rusku Federaciju da manipuliše cenama.

Podsetimo, lideri G7 su se na junskom samitu dogovorili o principu ograničavanja cena, ali su od tada nastavljeni pregovori o detaljima implementacije takve šeme. U oktobru je gornja granica cene nafte uključena u paket sankcija Evropske unije.

Ograničenja će se odnositi na rusku naftu i naftne derivate koji se isporučuju morem. Ukoliko se nafta kupi po višoj ceni od utvrđene, biće zabranjena njena usluga pomorskog transporta.

Takav korak je osmišljen da liši Rusiju dodatnih prihoda od prodaje nafte. Istovremeno, nejasno je da li će tako veliki kupci kao što su Kina i Indija uvesti gornju cenu za njega.

Ranije su u Rusiji izjavili da neće isporučivati naftu i naftne derivate zemljama koje bi podržale ideju o ograničenju njihove cene.