Muzeji umetnosti uvode zaštitne mere posle protesta

Muzeji umetnosti uvode zaštitne mere posle protesta

Nakon naleta široko objavljenih napada demonstranata zbog klimatskih promena na kultna umetnička dela kao što su Van Gogovi ‘Suncokreti’ i Moneovi ‘Les Meules’, muzeji su počeli da pooštravaju bezbednost, izvestila je u sredu švedska televizija SVT.

Neki muzeji u Nemačkoj usvojili su zabranu unošenja torbi i jakni unutra, prema švedskom izdanju TT, dok su čuveni francuski Centar Pompidu i španski muzej Prado takođe povećali bezbednost kao odgovor na napade zelenih aktivista povezanih sa grupom Just Stop Oil i njenom izdanci.

Patrik Steorn, direktor Geteborškog muzeja umetnosti, otkrio je za SVT da je švedska galerija takođe pojačala svoje obezbeđenje, iako je odbio da objasni kako tačno. Steorn je priznao da je „malo teško razumeti zašto naše zajedničko kulturno nasleđe treba da bude izloženo“ protestima kao što su vratolomije Just Stop Oil, koje često ostavljaju demonstrante, umetnička dela ili oboje, prekrivene lepkom ili hranom.

„Više bismo radije videli kako društveni pokreti i muzeji pokušavaju da se udruže kako bi zajedno podigli svest o klimatskim pitanjima“, rekao je on. Četiri druga švedska muzeja odbila su da odgovore na pitanja izdanja u vezi sa obezbeđivanjem svojih eksponata od neposlušnih demonstranata.

Kampanji Just Stop Oil-a do sada su imali malo poteškoća da se približe neprocenjivim slikama kako bi ih polili konzerviranom hranom, često skrivajući svoje odbojne majice ispod dukseva i jakni. Čuvari u holandskom muzeju Maritshuis nisu intervenisali da spreče poznatog klimatskog aktivistu sa grupom da zalepi glavu na Vermerovu ‘Devojku sa bisernom minđušom’ prošle nedelje čak i kada je uključio alarm na slici, i čekali su strpljivo da završi svoju pripremljenu izjavu pre nego što pokuša da ga ukloni iz umetničkog dela.

Taj muzej dozvoljava posetiocima da u sebi nose samo „malu tašnu“, ali nije bio voljan da bilo koga pretresa, a portparol je rekao za Gardijan da „nikada ne može 100% sprečiti protestne akcije“.

Članovi grupe spustili su se u rezidenciju britanskog premijera u Dauningu 10 ranije ove nedelje na poslednji protest pre nego što su objavili privremeni moratorijum na akcije kako bi dali vreme vladama da razmotre svoj predlog o zabrani svih novih projekata nafte i gasa. Just Stop Oil finansira naslednica nafte koja je postala klimatski krstaš Ejlin Geti, čiji Fond za klimatske hitne slučajeve takođe podržava klimatske kampanje Ektinction Rebellion.