Papa Franja putuje u četvrtak u Bahrein

Papa Franja putuje u četvrtak u Bahrein

VATIKAN – Papa Franja sprema se da otputuje u četvrtak u Bahrein, na putovanje koje ima za cilj da poboljša veze sa islamskim svetom, piše Rojters.

To je tek druga poseta jednog pape Arapskom poluostrvu, nakon njegove posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2019. godine, kada je postao prvi pontifik koji je posetio i služio misu na poluostrvu.

„Papa ide napred sa određenom logikom da otvori nove puteve ka različitim realnostima muslimanskog sveta“, rekao je biskup Pol Hinder, koji je radio u regionu skoro dve decenije i apostolski vikar Vatikana za Južnu Arabiju.

Tokom putovanja od 3. do 6. novembra, Franjo treba da se obrati na „Bahreinskom forumu za dijalog: Istok i Zapad za ljudski suživot“, razgovara sa kraljem Hamadom bin Isom al-Kalifom i sastane se sa Muslimanskim Većem staraca u džamija u kompleksu kraljevske palate.

Bahrein je oko 70% musliman i, za razliku od Saudijske Arabije, dozvoljava svojoj maloj zajednici od oko 160.000 katolika – koju čine uglavnom strani radnici – da javno praktikuju svoju veru u dve crkve.

U njemu se nalazi prva katolička crkva izgrađena u oblasti Zaliva u moderno doba, koja je otvorena 1939. godine, kao i katedrala Gospe od Arabije, najveća katolička crkva na Arapskom poluostrvu.

Dok je papina poseta ostvarenje sna za katolike te ostrvske države, ona je skrenula pažnju na tenzije između sunitske vlade i šiitske zajednice koja je predvodila značajan prodemokratski ustanak u „arapskom proleću“ 2011. Bahrein je povučen uz pomoć Saudijske Arabije i UAE.

Bahrein je zatvorio hiljade demonstranata, novinara i aktivista – neki na masovnim suđenjima – od ustanka i ugušio kasnije sporadične nemire i neslaganje.

Porodice osuđenih na smrt u Bahreinu apelovale su na papu rođenog u Argentini da govori protiv smrtne kazne i brani političke zatvorenike tokom svog putovanja.

Bahreinski institut za prava i demokratiju (BIRD) sa sjedištem u Londonu i druge grupe za ljudska prava pozvale su papu da progovori o, kako kažu, kršenju prava, uključujući zatvaranje prodemokratskih disidenata.

Bahrein odbacuje kritike Ujedinjenih nacija i drugih zbog svog vođenja suđenja i uslova pritvora. Kaže da krivično goni u skladu sa međunarodnim pravom i da se njen pravni i pravosudni sistem nastavlja reformisati.

Portparol vlade Bahreina, u odgovoru na Rojtersov zahtev za komentar, rekao je u saopštenju da „nijedan pojedinac u Kraljevini nije uhapšen ili u pritvoru zbog svojih uverenja“ i da ustav štiti slobodu izražavanja.

Hinder je rekao da veruje da, iako papa može javno da raspravlja o ljudskim pravima, svako pominjanje apelacija šiitskih muslimana ili njihovih zagovornika u Vatikanu će biti javno.

Bahrein je rekao da međuverski forum čiji je domaćin tokom papine posete ima za cilj da „još učvrsti vrednosti mira i tolerancije“, uključujući dijalog za promovisanje koegzistencije.

Bahrein je, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uspostavio veze sa Izraelom 2020. u okviru paktova pod posredstvom SAD poznatih kao Abrahamov sporazum.