Školski ubica iz Parklanda osuđen na doživotni zatvor

Školski ubica iz Parklanda osuđen na doživotni zatvor

FORT LODERDEJL, Florida – Školski strelac iz Parklenda Nikolas Kruz zvanično je u sredu dobio doživotnu kaznu bez uslovne slobode nakon što su porodice njegovih 17 ubijenih žrtava provele dva dana grdeći ga kao zlog, kukavicu, čudovište i podčoveka, piše Asošijeted pres.

Kruz, okovan i u crvenom zatvorskom kombinezonu, posmatrao je sudiju Elizabet Scherer, ali nije pokazao nikakve emocije dok ga je osudila na 17 uzastopnih doživotnih kazni za masakr 14. februara 2018., masakr u srednjoj školi Marjori Stoneman Douglas u predgrađu Fort Loderdejla i dodatni 17 kazne za pokušaje ubistva onih koje je ranio.

Šerer nije imao drugog izbora; porota u Kruzovom suđenju za kaznu od tri meseca glasala je 13. oktobra 9-3 da ga osudi na smrt, ali zakon Floride zahteva jednoglasnost da bi ta kazna bila izrečena.

Kruz je priznao da je na ispitivanju od strane sudije pre izricanja presude da je na lekovima, ali je mogao da razume šta se dešava.

Presuda je izrečena nakon što su roditelji, supruge, braća i sestre i drugi ubijeni, a neki od preživjelih ranjenika u trajanju od dva dana hodali do govornice od 20 stopa da mu se obrate licem u lice.

Sudija je pohvalio porodice i ranjenike koji su svedočili, nazvavši ih snažnim, gracioznim i strpljivim.

„Znam da ćete biti u redu, jer imate jedno drugo“, rekao je Šerer.

Glas sudije je pukao dok je čitala prvu od 34 doživotne kazne, ali je njen glas dobio snagu i jačinu pa se pomerila niz listu. Neki roditelji i drugi članovi porodice plakali su dok je čitala.

Porodice i ranjeni su dva dana verbalno tukli Kruza, želeći mu bolnu smrt u zatvoru i jadajući se da ne može biti osuđen na smrt.

„Prava pravda bi bila ostvarena kada bi svakoj porodici ovde dali metak i vaš AR-15, a mi bismo morali da beremo slamke, i svako od nas mora da puca jedan po jedan u vas, pazeći da osetite svaki deo toga , a vaš strah je nastavio da raste sve dok poslednji član porodice koji je povukao tu poslednju slamku nije imao privilegiju da se uveri da su vas ubili“, rekla je Linda Bejgel Šulman, majka učitelja Skota Bejgela. „To je prava pravda za vas.“

Bejgel Šulman je rekla da se malo uteši znajući da je Kruz upućen u zatvor sa maksimalnom bezbednošću gde će morati da brine o svojoj bezbednosti do kraja života.

„Koliko sam čuo, ubice dece se veoma mrze i mrze u zatvoru“, rekao je Bejgel Šulman Kruzu. „Pozdravljam dan kada mi je rečeno da ste mučeni i izvedeni za svoja hladnokrvna, smišljena, proračunata, gnusna ubistva, jer ne zaslužujete ništa manje.

Dejvid Alhadef, ujak Alise Alhadef, rekao je Kruzu preko Zoom-a iz svoje učionice u Merilendu da zaslužuje „priliku da istrune“.

„Zaslužujete priliku da upijete izraz užasa na svom licu kada napustite ovu sudnicu“, rekao je Alhadeff. „Zaslužujete priliku da znate da će pravda u jednom trenutku pobediti, izazivajući veliku muku, iz minuta u minut, iz dana u dan.

Ubica iz Parklanda pošteđen pogubljenja zbog ubistva 17