UAE i SAD postigle dogovor za projekte čiste energije od 100 milijardi dolara

UAE i SAD postigle dogovor za projekte čiste energije od 100 milijardi dolara

Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su dogovor da potroše 100 milijardi dolara na projekte čiste energije sa ciljem povećanja 100 gigavata na globalnom nivou do 2035. godine, izjavio je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dve vlade potpisale su memorandum o razumevanju u Abu Dabiju u kojem su utvrđeni okviri sporazuma, naveo je Blinken u saopštenju.

„Ovaj memorandum o razumevanju je važan korak napred u našim zajedničkim naporima da ubrzamo naš kolektivni pokret ka čistoj energiji“, rekao je Blinken.

U okviru ove inicijative, UAE, proizvođač nafte OPEK-a, i Sjedinjene Države pružiće tehničku pomoć, upravljanje projektima i finansijsku pomoć za komercijalno i ekološki održive energetske projekte u drugim zemljama.

„Zajedno ćemo podstaći ulaganja velikih razmera u nove energetske tehnologije u našim zemljama, širom sveta i u ekonomijama u razvoju“, rekao je američki izaslanik za energetiku Amos Hohštajn u odvojenoj izjavi prenetoj državnoj novinskoj agenciji VAM.

U saopštenju se navodi da će to partnerstvo „okupiti i stimulisati“ finansiranje privatnog i javnog sektora i podršku inovacijama čiste energije, upravljanju ugljenikom i metanom, naprednim reaktorima uključujući male modularne reaktore i dekarbonizaciji industrije i transporta.

„Energetskoj tranziciji je potreban realan, praktičan i ekonomski održiv plan za postizanje klimatskog napretka zajedno sa energetskom bezbednošću i inkluzivnim ekonomskim rastom“, rekao je u saopštenju sultan Al Džaber, ministar industrije i napredne tehnologije UAE i specijalni izaslanik za klimatske promene.

Inicijativa će se takođe fokusirati na ulaganje u odgovorne i otporne lance snabdevanja, promovisanje ulaganja u zeleno rudarstvo, kao i proizvodnju minerala i materijala od vitalnog značaja za energetsku tranziciju.