Medvedev govorio o načinu da se izbegne nuklearni rat

Medvedev govorio o načinu da se izbegne nuklearni rat

Jednostavna logika ukazuje da bi samo ruska pobeda u Ukrajini sprečila nuklearni svetski rat, rekao je u utorak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, obraćajući se pozivima Zapada da se Moskvi ne sme dozvoliti da pobedi.

„Sledite jednostavnu formalnu logiku“, rekao je Medvedev na Telegramu. „Ako Rusija ne može da pobedi, onda očigledno Ukrajina mora. Ratni cilj Ukrajine, kako ga je nazvao kijevski režim, je povratak svih teritorija koje su joj ranije pripadale – odnosno njihovo odvajanje od Rusije.

To bi se, objasnio je Medvedev, kvalifikovalo kao pretnja teritorijalnom integritetu Rusije i stoga „direktan razlog za primenu klauzule 19” ruske državne doktrine o nuklearnom odvraćanju – pozivajući se na okolnosti u kojima bi upotreba atomskog oružja od strane Moskve biti opravdan.

„Pa recite mi, ko se onda zalaže za nuklearni rat? Šta je ovo, ako ne direktno izazivanje svetskog rata upotrebom atomskog oružja? Hajde da stvari nazovemo pravim imenom“, napisao je Medvedev.

Medvedev trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije. Pre toga bio je ruski premijer (2012-2020) i predsednik (2008-2012). Otvoren je na društvenim mrežama od eskalacije neprijateljstava u Ukrajini.