Isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini ostaje prioritet

Isporuka sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini ostaje prioritet

Vlada SAD, kao i saveznici i partneri, razrađuju mogućnosti za snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane usred masivnih ruskih raketnih udara, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane, brigadni general Patrik Rajder, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Što se tiče sposobnosti protivvazdušne odbrane, ovo je i dalje prioritet za vladu SAD, da Ministarstvo odbrane blisko sarađuje sa ukrajinskom stranom, sa našim saveznicima i našim partnerima kako bi pokušali da im (Ukrajini) obezbede dodatne sposobnosti protivvazdušne odbrane. ,“ rekao je.

Rajder je napomenuo da će prvi NASAMS sistemi biti isporučeni Ukrajini „vrlo brzo“, a ukrajinska strana će objaviti kada stignu u zemlju. Istovremeno, rekao je on, SAD će nastaviti da traže druge načine da ojačaju ovu podršku Ukrajini.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Pentagon i američki ministar odbrane Lojd Ostin nastavljaju lično da kontaktiraju saveznike i partnere. Svrha ovih pregovora je „da se identifikuju koje druge odbrambene sposobnosti mogu postojati u njihovim sopstvenim zalihama iu okviru njihove sopstvene odbrane“, rekao je Rajder.