Džonson ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini

Džonson ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini

Bivši britanski premijer Boris Džonson smatra da ruski predsednik Vladimir Putin neće koristiti taktičko nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“, Džonson je ovo rekao u intervjuu za Skaj njuz.

„Mislim da Putin to ne bi uradio, bio bi lud da jeste“, rekao je Džonson i dodao da bi nuklearni udar u Ukrajini značio „trenutni izlazak Rusije iz kluba civilizovanih nacija“.

Bivši britanski premijer takođe smatra da bi upotreba nuklearnog oružja bila „potpuna katastrofa“ za Rusiju, bila bi u „kriogenom ekonomskom zamrzavanju“, a Putin bi „izgubio značajan deo globalne prećutne podrške koju je imao do sada“..

„Mnogi ljudi žele da Putinu odaju priznanje. To se neće desiti čim uradi ovako nešto. Takođe će značajno izgubiti pokroviteljstvo Kineza. A u svojoj zemlji, mislim da će izazvati apsolutno histerična reakcija“, smatra Džonson.

Govoreći o mogućem odgovoru na ruski nuklearni udar, on je napomenuo da zapadne zemlje i NATO „imaju mnogo opcija“, ali je dodao da smatra „veoma, vrlo, vrlo, vrlo malo verovatno da će doći do ovoga (nuklearni udar od strane Ruska Federacija).“

Bivši britanski premijer je istakao uverenje da će Ukrajina „apsolutno neizbežno” dobiti rat sa Rusijom. „Moramo pokazati strateško strpljenje i nastaviti da ih podržavamo“, dodao je on.

Ranije je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ponovio da Rusiju očekuju ozbiljne posledice ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.