Japanska tajna intervencija jena ima za cilj maksimalan uticaj

Japanska tajna intervencija jena ima za cilj maksimalan uticaj

TOKIO – Japanske valutne intervencije bile su prikrivene operacije kako bi se maksimizirali efekti svojih upada na tržište, rekao je u utorak ministar finansija Šuniči Suzuki, nakon što je vlada potrošila rekordnih 43 milijarde dolara podržavajući jen prošlog meseca, preneo je Rojters.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda je, međutim, ponovio rešenost centralne banke da zadrži kamatne stope na ultraniskim nivoima, ukazujući da bi široki trend pada jena mogao da se nastavi.

Japanski zvaničnici ne znaju tačno kada su intervenisali na tržištu u oktobru. Potpuni detalji o njihovim akcijama neće biti dostupni dok se ne objave kvartalni podaci o intervencijama. Očekuje se da će podaci za jul-septembar biti objavljeni početkom ovog meseca.

„Postoje slučajevi kada najavimo intervenciju odmah nakon što to uradimo, a postoje slučajevi kada ne“, rekao je Suzuki na konferenciji za novinare u utorak. „Radimo to kako bismo maksimizirali efekte za ublažavanje oštrih fluktuacija valuta.

Ministar finansija je ponovio svoje upozorenje da vlasti pažljivo prate tržišne poteze i da neće tolerisati „preterano kretanje valuta izazvano špekulativnim trgovanjem“.

Japan je u oktobru potrošio 6,35 biliona jena (42,7 milijardi dolara) na valutnu intervenciju kako bi podstakao jen, pokazali su podaci u ponedeljak, ostavljajući investitore željne tragova o tome koliko bi vlasti mogle dalje da uđu da ublaži nagli pad jena.

Oštar pad jena na 32-godišnji minimum od 151,94 za dolar 21. oktobra verovatno je pokrenuo intervenciju, nakon čega je usledila još jedna runda 24. oktobra. U septembru, kada je Japan sproveo svoju prvu intervenciju kupovine jena od 1998, vlasti su odmah potvrdile da su uskočile.

Od intervencije 21. oktobra, jen se kretao u rasponu ispod psihološki važnog praga od 150 jena u odnosu na dolar. Japanska valuta je u utorak menjala ruke po ceni od 148,70 za dolar, malo se promenila u odnosu na prethodnu sednicu.

Dok mogućnost još jedne runde valutne intervencije za sada drži jenske medvede na odstojanju, investitori se pripremaju za veću volatilnost uoči pažljivo praćenog sastanka o politici Federalnih rezervi SAD koji se završava u sredu.

Općenito se očekuje da će Fed podići stope za 75 baznih poena četvrti put zaredom, dok se raspravlja o tome kada da se smanji na manja povećanja stopa kako bi se izbjeglo slanje ekonomije u zastoj.

U znak da će teret rešavanja naglog pada jena ostati na vladi, a ne na centralnoj banci, Kuroda iz BOJ-a je odbacio šansu da uskoro podigne ultra niske stope u Japanu.

„Japanska ekonomija je još uvek usred oporavka od uticaja pandemije koronavirusa. Kao takva, neophodno je podržati ekonomiju prilagodljivom monetarnom politikom“, rekao je Kuroda u parlamentu u utorak.

Kuroda je odbacio kritike nekih političara da je odluka BOJ-a da održi ultra labavu politiku bila u suprotnosti sa naporima vlade da obuzda pad jena.

„Naša politika i politika vlade se dopunjuju“, rekao je Kuroda. „Nema sumnje da BOJ treba da blisko sarađuje sa vladom.