Stejt department: Zahtev Prištini bio jasan, razočarani smo

Stejt department: Zahtev Prištini bio jasan, razočarani smo

„Zabrinuti smo i razočarani zbog toga što je kosovska vlada odbila zahtev i savet svojih najbližih međunarodnih partnera“, još jednom se začulo iz SAD-a i to svega nekoliko sati uoči početka fazne primene odluke o preregistraciji na RKS, piše KoSSev.

Portparol Stejt Departmenta, Ned Prajs kazao je na današnjoj konferenciji za štampu da se napori SAD-a u vezi sa ovim pitanjem nastavljaju, podsetivši na prošlonedeljno saopštenje u kojem su iz ove zemlje preneli svoje i uverenje međunarodnih partnera da kosovska vlada mora da produži rok za preregistraciju srpskih tablica na RKS na još 10 meseci, prenosi KoSSev .

On je ujedno ponovio da Kosovo ima pravo da traži preregistraciju, te da je to u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Međutim, zabrinuti smo i razočarani zbog toga što je kosovska vlada odbila zahtev i savet svojih najbližih međunarodnih partnera u vezi sa implementacijom“, naglasio je.

Na pitanje u vezi sa novom odlukom kosovske vlade o preregistraciji koja je doneta u petak, te da li se sekretar Blinken slaže sa njom, portparol je poručio da SAD ne traži faznu primenu.

„Bili smo jasni, kako privatno, tako i javno, da međunarodna zajednica zajedno sa SAD traži puno odlaganje (10 meseci prim. red.) u implementaciji. Ne tražimo polovična odlaganja, ne tražimo faznu primenu“, poručio je Prajs.

Na kraju precizira da se razgovori nastavljaju.

Ujedno je ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave svoje angažovanje u sklopu dijaloga, te kazao da će SAD održavati bliske kontakte sa partnerima u regionu i Evropskom unijom.

KoSSev podseća da je, uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak, tri danas uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi će se njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.