Izjave pilota i putnika opisuju pad helikoptera na Havajima

Izjave pilota i putnika opisuju pad helikoptera na Havajima

Pilot helikoptera koji se srušio na udaljenom polju lave na Havajima tokom obilaska sunca u junu rekao je istražiteljima da je motor zamenjen, ali da su tri ranija leta tog dana bila normalna, prenosi Asošijeted pres.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja u ponedeljak je objavio različite dokumente u vezi sa nesrećom u kojoj je povređeno svih šest osoba u avionu, ali agencija tek treba da objavi verovatan uzrok zašto je helikopter iznenada napravio „nasilne i nenaređene promene skretanja i nagiba“.

Ujutro nakon pada, pilot i mehaničar odveli su helikopter na kontrolni let nakon što mu je zamenjen motor i nije bilo problema sa letom, navodi se u izveštaju o nesreći pilota. U dokumentima nije tačno precizirano kada je motor promenjen.

Pilot je potom helikopterom krenuo u dve ture, koje su takođe bile normalne i bez događaja.

Helikopter se srušio tokom trećeg obilaska i pronađen je kako leži na levoj strani sa značajnim oštećenjima na kokpitu, a repna grana je bila skoro 800 stopa (243 metra) od glavne olupine, navodi se u jednom od izveštaja. Veliki komad stene lave prodro je oko 13 inča (33 centimetra) u prostor kokpita.

U izjavi putnika, 48-godišnji muškarac na turneji sa svoje dve 18-godišnje ćerke rekao je istražiteljima da se helikopter iznenada osetio naopako oko 30 minuta nakon leta.

„Primeo je da je vreme od početka do pada brzo prošlo“, navodi se u dokumentu. „Pokušavao je da izgovori molitvu Gospodnju i nije uspeo da je dovrši.

Muškarac, koji je zadobio manje posekotine i modrice, uspeo je da se izvuče iz olupine i izvuče iz jedne svoje ćerke, koja je vrištala od bolova sa glavom zabijenom između sedišta i kamena koji je probio kokpit. Kasnije je pomogao da se izvuče pilot, koji je bio u šoku.

U padu su najteže povređeni ćerka muškarca, čije su povrede uključivale prelom skočnog zgloba i prelom pršljena, i pilot, koji je zadobio 18 preloma kostiju.

Pilot je rekao istražiteljima da se sve dogodilo brzo.

„Sve je bilo lepo i nespretno u prvih 10 do 15 minuta“, kaže se u transkriptu njegovog intervjua sa istražiteljima.

Onda je čuo i osetio „šuštanje“, rekao je, „ne kao glasno šuštanje, ne promenu pritiska, ali – i u isto vreme sam bio gurnut prilično napred u mašinu i onda sam, znate, shvatio da mi smo jako skakali udesno bez komande.”

Vreme za let – obilazak Velikog ostrva u zalasku sunca – bilo je dobro, uz slab vetar, naveo je pilot u izveštaju o nesreći.