Šolca uznemiravaju eko-aktivisti koji napadaju umetnička dela

Šolca uznemiravaju eko-aktivisti koji napadaju umetnička dela

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je u ponedeljak aktiviste koji kvare poznata umetnička dela kako bi skrenuli pažnju na klimatsku krizu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AFP.

„Veoma sam tužan zbog onoga što se dešava, i veoma mi je drago što nije došlo dotle da je nezamenljivo umetničko delo nepovratno oštećeno. Postoje i drugi načini da se poentira, a možda bi malo kreativnosti korišćeni“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu.

Nemački kancelar je takođe pozvao aktiviste da ne izlažu druge riziku – verovatno misleći na slučaj kada, prema pisanju medija, vozilo hitne pomoći nije moglo da stigne do bicikliste kojeg je udario automobil zbog zatvorene ulice.

„Ako se ovo desilo, to je veoma žalosno i veoma tužno“, rekao je on.

Podsetićemo da se poslednjih nedelja u više zemalja održavaju protesti, čiji učesnici organizuju nastupe u muzejima. U Nemačkoj ih sprovode aktivisti grupe Letzte Generation („Poslednja generacija“).

Tako su dvojica aktivista grupe polila pire krompirom sliku francuskog impresioniste Kloda Monea „Stagovi sena”, koja je izložena u Muzeju Barberini u Potsdamu. Jednom od aktivista za ovo preti kazna od tri godine zatvora.

Još ranije su eko-aktivisti iz Letzte generacije zalepili ruke za ram Rafaelove „Sikstinske Madone” u Drezdenskoj umetničkoj galeriji starih majstora, nanevši mu štetu u iznosu od skoro 12 hiljada evra.