Iran poziva države da preskoče američki sastanak o protestima u UN

Iran poziva države da preskoče američki sastanak o protestima u UN

UJEDINjENE NACIJE – Iran je u ponedeljak pozvao zemlje da ne prisustvuju sastanku koji su organizovali SAD u Ujedinjenim nacijama o protestima u Iranu izazvanim smrću mlade žene u policijskom pritvoru, navodi se u pismu koje je Rojters video. optužio Vašington za politizaciju ljudskih prava, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države i Albanija održaće u sredu neformalni sastanak Saveta bezbednosti kojem mogu prisustvovati sve članice UN. Izvešće iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi i glumica i aktivistkinja iranskog porekla Nazanin Boniadi.

„SAD nemaju istinsku i istinsku zabrinutost za stanje ljudskih prava u Iranu ili drugde“, napisao je iranski ambasador u UN Amir Saeid Iravani u pismu zemljama članicama UN.

On je proteste opisao kao unutrašnje pitanje i napisao da bi bilo „kontraproduktivno za unapređenje ljudskih prava“ ako bi Savet bezbednosti UN raspravljao o tom pitanju.

„Sjedinjenim Državama nedostaju političke, moralne i pravne kvalifikacije da održe takav sastanak, iskrivljujući osnovne principe ljudskih prava“, napisao je Iravani.

Iran je zahvaćen protestima nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u policijskom pritvoru prošlog meseca. Nemiri su se pretvorili u narodnu pobunu Iranaca iz svih slojeva društva, predstavljajući jedan od najhrabrijih izazova klerikalnom rukovodstvu od revolucije 1979. godine.

Iran je za nemire okrivio svoje strane neprijatelje i njihove agente.

Sastanak u Ujedinjenim nacijama u sredu ima za cilj da „istakne tekuću represiju nad ženama i devojkama i pripadnicima verskih i etničkih manjinskih grupa u Iranu“ i identifikuje načine za promovisanje kredibilnih, nezavisnih istraga o kršenju prava u Iranu, američka misija u Iranu saopštile su Ujedinjene nacije.

Iravani je doveo u pitanje posvećenost SAD odbrani iranskih žena i pozvao zemlje članice UN da se „eksplicitno usprotive takvim nepromišljenim i opasnim praksama kroz koje SAD pokušavaju da stvore tako opasan presedan i politizuju pitanja ljudskih prava kako bi ostvarile svoju političku agendu”.