Brazil: Kamiondžije koji podržavaju Bolsonara blokiraj puteve

Brazil: Kamiondžije koji podržavaju Bolsonara blokiraj puteve

SAO PAULO – Kamiondžije koji podržavaju odlazećeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara eskalirali su u ponedeljak svoje proteste, blokirajući puteve u 16 ​​država u akciji koja bi mogla da utiče na izvoz u jednom od najvećih svetskih proizvođača hrane, prenosi Rojters.

Bolsonaro je izgubio nedeljne izbore od levičarskog bivšeg predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, ali tek treba da prizna poraz svom žestokom ideološkom rivalu.

Očekuje se da će kasnije u ponedeljak razgovarati sa nacijom, ali njegova potpuna dosadašnja radio tišina izazvala je zabrinutost u vezi sa urednom primopredajem vlasti i koliko bi blokade mogle trajati.

Brazilska federalna autoputna policija (PRF) saopštila je u ponedeljak da su kamiondžije delimično ili potpuno blokirale puteve u 16 ​​država, u odnosu na 12 država ranije. Kamiondžije su jedna od ključnih izbornih jedinica lidera krajnje desnice Bolsonara, a poznato je da izazivaju ekonomski haos u Brazilu kada zatvore autoputeve.

Video snimci pokazuju da neki kamiondžije zahtevaju „vojnu intervenciju“ i govore da neće prihvatiti Lulu za predsednika.

Najveći broj blokada bio je u Santa Katarini, državi u kojoj Bolsonaro ima ogromnu bazu podrške, i Mato Groso do Sul, važnoj državi koja se bavi uzgojem žitarica i stočarstvom, prema nacionalnom ogranku PRF-a.

Luka Santos, odakle se izvozi veći deo brazilskih žitarica, rekla je Rojtersu da protesti još nisu uticali na kretanje tereta. Lučka uprava Paranagve saopštila je da su demonstranti blokirali jedan od glavnih puteva koji omogućavaju pristup luci, ali da nije bilo trenutnog prekida kretanja tereta.

Međutim, Normando Koral, predsednik grupe za farme Famato, rekao je da bi blokade na putevima u Mato Grosu, najvećoj brazilskoj farmi, mogle da poremete poljoprivredne pošiljke ako nastave.

Jedan od glavnih izvoznih proizvoda države u ovo doba godine je brazilski ozimi kukuruz, koji se sadi nakon žetve soje.

„Prerano je reći da li će to ometati tok proizvodnje, jer su blokade počele juče“, rekao je Koral. „Ne znam koliko će to trajati.

Rota do Oeste, operater puteva sa naplatom putarine koji upravlja deonicom od 850 km (530 milja) autoputa BR 163 koji seče kroz Mato Groso, rekao je oko 14.30 po lokalnom vremenu da je došlo do blokada u regionima Nova Mutum, Soriso, Sinop , Lukas do Rio Verde i Rondonopolis.

Evandro Lermen, član žitne zadruge Coacen u brazilskoj „prestonici soje“ Sorisu, rekao je za Rojters da protesti nisu ometali isporuke kukuruza.

On je rekao da kamioni nisu bili natovareni kukuruzom tokom vikenda zbog državnog praznika 2. novembra.

„Nismo zabrinuti“, rekao je on, dodajući da rasporedi isporuke nisu pokazali kašnjenja.

Rumo, vodeća železnička kompanija koja upravlja najvećim terminalom za žito u Latinskoj Americi u Rondonopolisu, saopštila je da do sada nije bilo pogođeno nijedno njeno poslovanje u Brazilu.