Premijer Grčke je kritikovao Tursku zbog balansiranja između Ukrajine i Ruske Federacije

Premijer Grčke je kritikovao Tursku zbog balansiranja između Ukrajine i Ruske Federacije

Grčki premijer Kirijakos Micotakis kritikovao je Tursku zbog toga što je zauzela srednju poziciju po pitanju ruskog rata u Ukrajini, piše Ekatimerini, prenosi „Evropska istina“.

„Ankara veruje da ne treba da zauzima stranu, kao da nema ispravnog ili pogrešnog“, rekao je Micotakis posle sastanka sa svojom litvanskom koleginicom Ingrid Šimonite u Viljnusu.

On je dodao da će Grčka nastaviti da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Micotakis je takođe optužio Tursku za podrivanje stabilnosti i bezbednosti u regionu, dodajući da nema mesta za dalje izvore tenzija, posebno između dva saveznika u NATO.

„Grčka uvek drži otvoren prozor za dijalog, dok u isto vreme drži zatvorena vrata za provokacije i pretnje njenom teritorijalnom integritetu“, rekao je on.

Ranije u ponedeljak, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je posredovao u sporazumu o koridoru žitarica, bio je tajan u pogledu ruske suspenzije njenog učešća u sporazumu.

Kako je EP napisao u svom članku, „sporazum o žitu” može da funkcioniše i bez učešća ruske strane, ako je to volja turskog predsednika Erdogana, a primena ovog scenarija je već počela.

Pročitajte više o tome da li postoji šansa da se spase žitni koridor posle ruske histerije.