Moldavija proglasila službenika ruske ambasade personom non grata

Moldavija proglasila službenika ruske ambasade personom non grata

Moldavija je u ponedeljak proglasila zaposlenog u ruskoj ambasadi u prestonici Kišinjevu personom non grata, a ruske novinske agencije citiraju Moskvu da će odgovoriti na tu odluku.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije nije identifikovalo zaposlenog u saopštenju izdatom nakon što je ruski ambasador pozvan i obavešten da zaposleni mora da napusti Moldaviju.

Odnosi između Kišinjeva i Moskve su zategnuti prisustvom ruskih mirovnih trupa u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji, a dodatno su porasli tokom rata u susednoj Ukrajini.

Moldavija, bivša sovjetska republika koja zavisi od ruskih snabdevanja energentima, ali je rekla da želi da se pridruži Evropskoj uniji, saopštila je ranije u ponedeljak da su ostaci raketa pali u moldavsko selo nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da je ruskom ambasadoru rečeno da „raketni napadi na susednu zemlju i dalje povećavaju bezbednosne rizike, a građani naše zemlje sve više osećaju razorne posledice rata“.

„Naglašava se da napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu takođe stvaraju sve veće pretnje energetskoj bezbednosti Moldavije“, navodi se u saopštenju.

Ruske novinske agencije su citirale rusko ministarstvo inostranih poslova koje je reklo da će Moskva odgovoriti na potez Moldavije, ali nije dalo više detalja.