Novi Zeland obustavlja bilateralni dijalog o ljudskim pravima sa Iranom

Novi Zeland obustavlja bilateralni dijalog o ljudskim pravima sa Iranom

Vlada Novog Zelanda saopštila je u ponedeljak da je suspendovala svoj zvanični bilateralni dijalog o ljudskim pravima sa Iranom, rekavši da bilateralni pristupi „više nisu održivi” jer se osnovna ljudska prava uskraćuju u zemlji.

Ministarka spoljnih poslova Nanaia Mahuta je u saopštenju rekla da odluka o prekidu dijaloga šalje snažan signal da bilateralni pristupi ljudskim pravima nisu održivi jer Iran negira osnovna ljudska prava i nasilno guši proteste izazvane smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija. nakon što ju je uhapsila moralna policija zbog odeće koju je smatrala neprikladnom.

„Nasilje nad ženama, devojkama ili bilo kojim drugim članovima iranskog društva kako bi se sprečilo njihovo ostvarivanje univerzalnih ljudskih prava je neprihvatljivo i mora se okončati. ​​Ovo je očigledno teško vreme za narod Irana“, rekao je Mahuta.

Novi Zeland i Iran su uspostavili dijalog 2018. godine sa izraženom nadom da će unaprediti pitanja i probleme ljudskih prava. Prva runda pregovora održana je 2021. godine, a sledeća je zakazana za kasnije 2022. godine.

Zvaničnici Novog Zelanda su prošle nedelje potvrdili da su dvojica Novozelanđana koji su bili u pritvoru u Iranu nekoliko meseci, pušteni i da su bezbedni. Vlada Novog Zelanda je takođe prošle srede ažurirala svoja upozorenja o putovanju za Iran i pozvala Novozelanđane koji su trenutno tamo da odu.