SAD planiraju da rasporede bombardere B-52 na severni izvor Australije

SAD planiraju da rasporede bombardere B-52 na severni izvor Australije

Sjedinjene Države planiraju da rasporede do šest nuklearnih bombardera B-52 u vazdušnu bazu u severnoj Australiji, rekao je u ponedeljak izvor upoznat sa ovim pitanjem, usred pojačanih tenzija sa Pekingom.

Namenski objekti za bombardere biće postavljeni u udaljenoj bazi Tindal australijskih vazduhoplovnih snaga, oko 300 km (190 milja) južno od Darvina, glavnog grada australijske severne teritorije, rekao je izvor, koji je odbio da bude identifikovan jer nisu ovlašćeni. da javno govori o tom pitanju.

O razvoju događaja prvi je izvestio program Četiri ugla Australian Broadcasting Corp-a (ABC), pozivajući se na američke dokumente.

Premijer Entoni Albanez rekao je da Australija sarađuje sa Sjedinjenim Državama u vezi sa odbrambenim savezima „s vremena na vreme“.

„Postoje posete, naravno, Australiji, uključujući i Darvin, gde su američki marinci, naravno, stacionirani tamo“, rekao je Albanez na konferenciji za medije.

Severna teritorija Australije već je domaćin česte vojne saradnje sa Sjedinjenim Državama. Hiljade američkih marinaca godišnje prođe kroz teritoriju radi obuke i zajedničkih vežbi, započetih pod predsednikom Barakom Obamom.

Kancelarija australijskog ministra odbrane Ričarda Marlesa odbila je da komentariše.

Sjedinjene Države su izradile detaljne planove za ono što nazivaju „objekat za operacije eskadrile“ za upotrebu tokom sušne sezone na severnoj teritoriji, susedni centar za održavanje i parking za B-52, navodi se u izveštaju ABC.

Mogućnost raspoređivanja dalekometnih bombardera u Australiju šalje snažnu poruku protivnicima o sposobnosti Vašingtona da projektuje vazdušnu snagu, navodi se u izveštaju američkog vazduhoplovstva.

Prošle godine su Sjedinjene Države, Britanija i Australija sklopile bezbednosni sporazum koji će Australiji obezbediti tehnologiju za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon, uznemirujući Kinu.

Stavljanje B-52, koji imaju borbeni domet od oko 14.000 km, u Australiju će biti upozorenje za Peking, pošto strahovi rastu o napadu na Tajvan, Becca Vasser, viši saradnik u Centru za nove Amerikance sa sjedištem u Vašingtonu, D.C. Obezbeđenje, rekao je ABC.

Ove godine, SAD su rasporedile četiri B-52 u svoju bazu vazdušnih snaga Andersen na Guamu.