SAD: Najmanje 5 tornada kod obale Misisipija i Alabame

SAD: Najmanje 5 tornada kod obale Misisipija i Alabame

Najmanje pet tornada potvrđeno je nakon izbijanja jakog vremena u subotu duž obale Misisipija i Alabame. Nema prijavljenih povređenih ili smrtnih slučajeva, dok se istraživanja štete nastavljaju.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je u nedelju da su tri tornada sletela u okrug Džekson u državi Misisipi, a svaki sa najvećim vetrovima procenjenim na između 160 km/h i 175 km/h.

U Alabami su potvrđena dva slaba tornada sa vetrovima od 115 km/h ili manje, jedan u Teodoru i jedan južno od centra Mobilea. Geodeti su u nedelju i dalje tražili dokaze o tornadima u Alabami, gde su višestruki levkasti oblaci snimljeni na video snimku ili na slikama.

Prevrtač iz Misisipija u Vanklivu imao je put od 2 kilometra koji je oštetio drveće, kuću i neke pomoćne zgrade. Tornado od 4,5 kilometara oštetio je drveće u Mos Pointu pre nego što je prešao močvaru i međudržavni put 10. Tornado od 1,6 kilometara oštetio je rasvetne stubove u parku u Big Pointu.

Geodeti su zaključili da je štetu na srednjoj školi Gautier prouzrokovao pravi vetar. Šteta od vetra takođe je prijavljena dalje na zapadu u Pas Kristijanu i Dajmondhedu, Misisipi.

Iako su tornada retka u većini Sjedinjenih Država u kasnu jesen i zimu, češća su duž obale Meksičkog zaliva u tim godišnjim dobima, kada se hladni frontovi sudaraju sa toplim vazduhom Meksičkog zaliva.

U Alabami, više ljudi je napravilo slike oblaka u obliku levka koji prelazi autoput koji prolazi preko zaliva Mobil između Mobile i Španske tvrđave. Tamo nije prijavljena šteta.

Stanovnici su takođe prijavili štetu od vetra u delovima zapadnog Mobila i u Teodoru, jugozapadno od grada. Tornado Teodor otkinuo je krov sa najmanje jedne kuće, raznevši prozore. Ostali stanovnici izgubili su ograde, trampoline i nadzemne bazene.

„Otvorila sam ova ulazna vrata i krošnje drveća su se tamo samo razdvojile i mogli ste da vidite levak koji ne dodiruje zemlju, prošla sam zalupila sam vrata ušla su u hodnik sa decom, i za 30 sekundi zakucavanje i lupanje i nestalo je“, rekao je za VKRG-TV u nedelju vlasnik kuće Metju Mekgilberi iz Teodora.

Istočno preko zaliva Mobil, hiljade su bile bez struje kasno u subotu oko Magnolija Springsa i Bon Sekura. Međutim, komunalne službe su izvestile da su skoro svi prekidi bili obnovljeni do nedelje.