Imigracioni objekat u Velikoj Britaniji zapaljen

Imigracioni objekat u Velikoj Britaniji zapaljen

Centar za povorke migranata u engleskom lučkom gradu Doveru u nedelju je postao meta napada uz upotrebu „zapaljivih uređaja“, potvrdila je policija Kenta. Prema Rojtersovom fotografu koji je bio na licu mesta, napadač je sebi oduzeo život nakon što je bacio benzinske bombe.

„Policajci su ustanovili da su dve do tri zapaljive naprave bačene u prostorije imigracionog ureda Ministarstva unutrašnjih poslova“, navela je policija Kenta u saopštenju poslatoj medijima.

Policija je dodala da je „prijavljena jedna lakša povreda“ i da je „osumnjičeni identifikovan i lociran“.

Vatrogasna i spasilačka služba Kenta u saopštenju na svom sajtu navodi da se „incident sa požarom” dogodio u 11.24.

Hitna pomoć stigla je na lice mesta nakon što je Rojtersov fotograf prijavio da je muškarac bacio tri benzinske bombe sa prozora automobila, a da se jedna od naprava nije upalila. Potom se, prema rečima svedoka, odvezao do obližnje benzinske pumpe, vezao improvizovanu omču oko vrata, zakačio je za metalni stub i odvezao se, ubivši se.

Neki svedoci su tvrdili da se, dok je bacao bombe, čovek smejao.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman je u nedelju uveče opisala incident kao „potresan“ i rekla da „prima redovne novosti o situaciji“.

„Sada moramo podržati te policajce dok sprovode istragu“, rekla je ona.

Tokom poslednjih nekoliko godina, pitanje ilegalne migracije bilo je jedno od najbolnijih za Britaniju jer broj ilegalnih migranata koji preduzimaju opasne izlete brodom od Francuske do Velike Britanije preko Lamanša nastavlja da raste. U subotu je skoro 1.000 navodnih migranata stiglo u Veliku Britaniju, što je najveći broj od avgusta.

Dok je od početka ove godine skoro 40.000 ljudi stiglo do obala Velike Britanije, britanske vlasti su obradile samo 4% prošlogodišnjih zahteva za azil. U međuvremenu, hoteli za tražioce azila koštaju britanske poreske obveznike, koji se sada bore sa naglom porastom cena energije i hrane, 5,6 miliona funti dnevno, a Ministarstvo unutrašnjih poslova veruje da će računi još više rasti.