Brazilska policija blokira autoput na severoistoku zemlje

Brazilska policija blokira autoput na severoistoku zemlje

RIO DE ŽANEIRO – Široko rasprostranjene tvrdnje o ilegalnim blokadama puteva od strane brazilske Federalne autoputne policije (PRF) na siromašnom severoistoku Brazila izazvale su strahove od mogućeg potiskivanja glasanja koje bi moglo da bude od koristi predsedniku krajnje desnice Žaru Bolsonaru na napetom drugom krugu izbora u nedelju, preneo je Rojters

Brazilci su u nedelju glasali u teškom drugom krugu između Bolsonara i levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve. Predsednik želi da konsoliduje svoju konzervativnu reformu zemlje, dok Lula obećava više socijalne potrošnje i ekonomske politike koju vodi država.

Od rane nedelje u nedelju, počeli su da se pojavljuju izveštaji da je PRF sprovodio ilegalne blokade puteva autobusa koji su prevozili glasače širom severoistoka, uprkos nalogu Višeg izbornog suda (TSE) kojim se takve operacije sprečavaju.

Severoistok je uporište glasača Lule, a istraživanja pokazuju da će Bolsonaro morati da napravi velike prodore tamo da bi došao sa leđa u anketama i ostvario pobedu.

Kritičari navode da je PRF postao otvoreno pro-Bolsonaro u poslednje četiri godine i da su njeni službenici potencijalno pokušavali da potisnu glasanje u uporištu Lule.

U saopštenju, PRF je naveo da je naložio svojim najvišim zvaničnicima u svakoj državi da se „verno pridržavaju odluke“ suda. Nije pominjala optužbe za potiskivanje birača sa kojima se suočila.

Na konferenciji za novinare neposredno pre završetka glasanja, sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes, koji je takođe šef TSE-a, polio je hladnu vodu optužbama za potiskivanje glasanja. Rekao je da je bilo „bezbrojnih“ blokada na putu, ali je rekao da nijedna od njih nije sprečila nikoga da glasa.

Moraes je rekao da je naredio da se blokade prekinu i da će svaka biti istražena, ali ne vidi razlog da se glasanje produži nakon 17 sati. odrezati.

Uprkos njegovim tvrdnjama, raspoloženje u Brazilu je ostalo napeto.

Lokalni mediji javili su da je generalni direktor PRF-a Silvinei Vaskues objavio post na Tviteru, nakon što je izbrisan, zalažući se za reizbor Bolsonara.

U internom dokumentu PRF-a od 30. oktobra koji je Rojters video, Vaskes je napisao svojim agentima da bi trebalo da nastave da sprovode velike operacije širom brazilskih autoputeva, sve dok ne budu u suprotnosti sa zabranom TSE-a o zaustavljanju autobusa koji prevoze glasače.

Izvor PRF-a, koji je podelio dokument, rekao je da se činilo da Vaskues poštuje sudski nalog, dok je agentima dao dovoljno diskrecionog prava na dan izbora.

„Prepustio je policiji da pregleda šta god je želela. Takođe je držao stotine dodatnih policajaca napolju, zasitivši autoputeve policajcima koji uglavnom podržavaju Bolsonara,“ rekao je izvor, želeći da ostane anoniman.